Africa i-a adus un omagiu fostului preşedinte al statului Zimbabwe, Robert Mugabe, decedat vineri în Singapore la vârsta de 95 de ani, salutând rolul istoric al acestui combatant împotriva colonialismului, care însă şi-a ruinat ţara în cele trei decenii de regim autoritar, se arată într-un comentariu al AFP.
Unul dintre primii care au reacţionat, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a salutat un combatant al eliberării şi un campion al cauzei africane împotriva colonialismului. Zimbabwe şi Robert Mugabe au sprijinit mult timp lupta armată împotriva apartheidului în Africa de Sud şi lupta anti-colonială a altora dintre vecinii săi din zona Africii Australe.
China, o ţară tot mai prezentă pe continentul african şi al cărei preşedinte Xi Jinping a fost în anul 2015 unul dintre puţinii şefi de stat care au efectuat o vizită oficială în Zimbabwe, în timp ce Mugabe era boicotat de liderii occidentali, a salutat la rândul său un lider politic şi un excepţional lider al mişcării de eliberare naţională.
Toată viaţa sa el a apărat cu fermitate suveranitatea ţării sale, s-a opus ingerinţelor străine şi a promovat activ prietenia şi cooperarea între China şi Zimbabwe şi între China şi Africa, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Geng Shuang.
În Rusia, un alt partener al Zimbabwe care s-a opus mereu sancţiunilor economice împotriva regimului Mugabe pentru încălcarea drepturilor omului, preşedintele Vladimir Putin a subliniat că multe din datele importante ale istoriei moderne a Zimbabwe sunt legate de numele lui Robert Mugabe, care şi-a adus o mare contribuţie personală la lupta pentru independenţă.
Revenind în Africa Australă, preşedintele Zambiei vecine, Edgard Lungu, a vorbit despre un tată fondator al Zimbabwe şi un panafricanist al cărui loc în analele istoriei Africii este asigurat, în timp ce preşedintele Namibiei, Hage Geingob, a adus un omagiu unui revoluţionar excepţional, combatant tenace pentru liberate ale cărui sacrificii au permis eliberarea Africii Australe de sub jugul rasial şi opresiunea colonială.
Preşedintele Tanzaniei, John Magufuli, preşedinte în exerciţiu al Organizaţiei Statelor Africii Australe (SADC), a spus că Africa pierde un lider brav, determinat, un africanist care a tradus refuzul colonizării în acţiuni, iar preşedintele Kenyei, Uhuru Kenyatta, a menţionat rolul esenţial în formarea intereselor continentului african pe care l-a jucat Mugabe şi a anunţat că în Kenya drapelele vor fi coborâte în bernă de sâmbătă până luni.
În Africa de Vest, preşedintele Nigeriei, Muhammadu Buhari, a salutat militantul care a luptat pentru independenţa ţării în faţa regimului colonial şi a apreciat că, în pofida crizei economice endemice în care se zbate acum Zimbabwe, posteritatea va păstra pentru totdeauna amintirea sacrificiilor lui Mugabe.
La Londra însă, un purtător de cuvânt al Foreign Office, citat de DPA, a transmis condoleanţe, dar a amintit că poporul din Zimbabwe a suferit prea mult sub conducerea autocratică a lui Mugabe. Sperăm că în această nouă eră, Zimbabwe va putea continua să meargă pe o cale mai democratică şi mai prosperă, a adăugat oficialul britanic.
Preşedintele Robert Gabriel Mugabe s-a născut la 21 februarie 1924, la Misiunea catolică Kutama, din "rezervaţia" Zvimba, aflată la circa 80 de kilometri vest de Harare, din fosta colonie britanică Rhodesia de Sud. A studiat filosofia, istoria, economia şi ştiinţele juridice la Universităţi din Zimbabwe, Africa de Sud şi Marea Britanie, fiind doctor al Universităţii din Londra. A fost profesor la diferite şcoli din ţară, dar şi în Zambia şi Ghana.
În 1960, s-a înscris în Partidul Democrat Naţional (NDP), formaţiune ulterior interzisă. A fost arestat în 1964 şi închis pentru zece ani. După eliberare, un deceniu mai târziu, preia conducerea Uniunii Naţionale Africane din Zimbabwe (ZANU), care fusese între timp de asemenea interzisă, şi, alături de Uniunea Poporului African din Zimbabwe (ZAPU), condusă de Joshua Nkomo, se angajează în lupta armată împotriva regimului lui Ian Smith. Ulterior, cele două formaţiuni (ZANU şi ZAPU) au fuzionat, formând Frontul Patriotic (Patriotic Front - PF).
În 1980, Rhodesia obţine independenţa, numindu-se de acum înainte Zimbabwe. ZANU-PF câştigă primele alegeri independente, iar la 18 aprilie 1980 Mugabe preia funcţia de prim-ministru al statului, în timp ce partenerul său, Joshua Nkomo, devine ministru de interne.
După demisia preşedintelui Canaan Banana, la 30 decembrie 1987, Robert Mugabe a fost învestit preşedinte al Republicii Zimbabwe, cumulând, după o revizuire a Constituţiei, şi funcţia de şef al executivului. A fost reales preşedinte în 1990, 1996 şi 2002.
În 2008, nivelul foarte ridicat al inflaţiei determină milioane de persoane să părăsească ţara, majoritatea stabilindu-se în Africa de Sud. În acelaşi an, Mugabe este devansat în primul tur de opozantul său, Morgan Tsvangirai, dar acesta se retrage ca urmare a unor acte de violenţă cărora le cad victime partizanii săi. Mugabe este reales, astfel, preşedinte în 2008 şi, pentru un nou mandat, în 2013.
În 2002, Zimbabwe este suspendată din Commonwealth, ca urmare a unor acuzaţii de încălcări ale drepturilor omului şi de organizare economică defectuoasă, iar în anul următor, Mugabe retrage statul din organizaţie. De asemenea, în 2003, guvernul SUA a impus sancţiuni economice regimului Mugabe.
La 15 noiembrie 2017, armata a preluat puterea de facto la Harare, Mugabe fiind pentru un timp reţinut la domiciliu, iar la 21 noiembrie el demisionează. În locul său a fost învestit preşedinte, la 24 noiembrie, fostul vicepreşedinte al Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, care fusese înlăturat de către Mugabe din guvern, la 6 noiembrie 2017.
Acesta din urmă a anunţat vineri pe Twitter decesul lui Mugabe. "Cu cea mai mare tristeţe, anunţ moartea părintelui fondator şi fostului preşedinte al Zimbabwe, Tov. Robert Mugabe", arată mesajul de pe contul oficial al preşedinţiei de la Harare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News