Iorgulescu, despre Roșia Montană: nu avem nevoie de aur, ci de petrol. Blănculescu:prudența excesivă înseamnă sărăcie

dezbatere
dezbatere

Afrodita Iorgulescu a susținut în cadrul dezbaterii DeCe News despre proiectul de la Roșia Montană că România nu are nevoie de aur.

”Avem nevoie de cărbune, avem nevoie de petrol, dar nu are nimeni nevoie de aur. Producția mondială de aur este de 2.600 de tone pe an, iar consumul industrial este sub 400 de tine pe an. În ritmul de consum actual, aurul este suficient pentru 60 de ani. Banca națională spune că România nu are nevoie de aur”, a spus ea.

În ciuda acestei opinii, cifrele disponibile arată că, la nivel mondial, cererea de aur a atins în 2010 un record pentru ultimul deceniu: 3.812 tone, în creștere cu 9% față de 2009, potrivit unui raport al organizației World Gold Council. Doar anul trecut, valoarea totală a cererii a fost de 150 de miliarde de dolari.

“Minele de aur din țară au fost închise. Nu am auzit o motivare. Să zicem că au fost închise că nu erau rentabile. Deja în 2006 prețul aurului începuse să crească. Acum a ajuns să coste peste 1000 de dolari uncia, față de 2003, când a demarat proiectul și când aurul costa 300 de dolari uncia,” a mai spus Afrodita Iorgulescu, care a continuat: “Întrebarea normală este. Nu cumva acum minele sunt rentabile? De ce au fost închise și dezafectate? Logica normală ar fi fost că ele să fie păstrate, conservate și acum când prețul aurului e mare, trebuia cel puțin una să fie repornită.

Consider că faptul că au fost închise și aruncarea în șomaj al unui numar mare de oameni, este acum o presiune că proiectul să înceapă.”, a mai zis prof.Iorgulescu.

Cel mai mare risc, să nu-ți asumi niciun risc

Analistul economic Ionel Blănculescu a zis că ideile exprimate de doamna profesor sunt specifice unui curent de gândire, prezent în România, marcat de analiza emoțională și nu rațională.

”Doamna Iorgulescu reprezintă un curent de gândire, din societatea românească, marcat de analiza emoțională, nu rațională. De aceea aș dori să abordez dimensiunea rațională a acestui proiect.”, a spus el. Blănculescu a susținut că statul român va câștiga peste 20 de miliarde de euro din investiția de la Roșia Montană, în intervalul derulării acestui proiect. De la firmele care produc bile de metal pentru concasoarele de minereu, până la furnizorii de salopete, sute de firme din toată țara vor face angajări pentru proiectul minier de la Roșia Montană. Statul român va încasa bani din taxe și impozite, dar și din redevență, cu care va finanța cheltuielile bugetare. Cele peste 1000 de companii mici și mijlocii implicate în proiect vor genera la rândul lor venituri, pentru salariați, patroni și pentru stat. “Este vorba despre managementul riscului. Cel mai mare risc pentru România este să nu-și asume niciun risc. Prudența excesivă pe care o invocă aceia care acționează emoțional înseamnă sărăcie. Această prudență excesivă duce la  blocaj. Pierd cei care sunt deja loviți de criză: pensionarii, bugetarii, dar și angajații de la privat cărora li se refuză dreptul de a lucra”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel