Ulcerul bucal poate apărea mai peste tot la nivelul gurii, iar în unele cazuri pot apărea aceste afte pe limbă. Afecțiunea nu este una periculoasă, dar netratată poate duce la infecție și pe timpul prezentării acesteia, se poate resimți durere.
Aceste afte pe limbă pot fi foarte dureroase și fac mâncatul foarte dificil. Uneori acestea pot apărea și atunci când o persoană are vărsat de vânt. Aceste mici ulcerații apar la majoritatea persoanelor ca fiind niște cerculețe mici, apărând în general pe partea interioară a buzei, dar și a obrazului. Cele ce apar pe limbă sunt de obicei pe laterale acesteia.
Când ne gândim la afte, imediat ni se duce gândul la o formă de cerculeț cu diametru destul de mic, cam 1 cm și au un interior alb-gălbui și sunt înconjurate de un contur roșu. Pacienții susțin că, de obicei, acestea sunt niște daune minore ce implică iritația, dar în anumite cazuri, printre simptome pot apărea insomniile, greața și durerile de stomac.
Despre cauze, specialiștii pot spune că nu au identificat ceva exact ce să ducă la apariția acestor afte pe limbă. Dar au putut observa că în anumite condiții, acestea apar mai des. Printre acestea putem menționa faptul că o rănire recentă la nivelul cavității bucale poate produce acest lucru. Așadar, mușcând din greșeală limba sau o periere prea puternică a dinților poate duce la apariția lor.
De altfel, se mai specifică faptul că niște arsuri chimice la nivelul mucoasei bucale poate determina atât apariția de afte în gură, dar și pe limbă. Printre aceste substanțe se poate preciza faptul că substanțele prea acide pot determina apariția de afte. Iar în categoria substanțelor acide se poate preciza și mâncatul unui kiwi sau a unei portocale necoapte, dar și a usturoiului.
Uneori acestea pot apărea și fără a fi vorba de o distrugere din exterior a epiteliului pavimentos din cavitatea bucală, iar aceste cazuri implică distrugerea sau slăbirea peretelui mucoasei, datorită unei diete precare. Dacă nu se administrează mineralele și compușii organici necesari, organismul își pierde din capacitatea de a reconstrui structurile existente, iar astfel se deteriorează.
Dar un alt factor, mai puțin așteptat, este că printre persoanele ce prezintă aftă pe limbă s-a înregistrat faptul că majoritatea suferă de anxietate. În secolul 21, stresul este foarte frecvent la persoanele tinere, dar mai ales la cei ce au trecut de 30 de ani. Atmosfera în care ne aflăm face ca totul să pară o competiție, iar neparticiparea la ea aduce foarte multă neplăcere.
Dacă se dorește a se vorbi despre tratarea unei anumite afte din cavitatea bucală, trebuie știut faptul că vindecarea se face cu aceleași substanțe. Este dificilă aplicarea de creme pe o suprafață umedă datorită faptului că mereu va fi dată la o parte. Dar acidul hialuronic este foarte bun pentru astfel de lucruri, dar are și multe alte beneficii. Aplicarea se poate face cu mâinile curate și se masează ușor zona ulcerată.
De asemenea, pentru a exclude posibilitatea unor dereglări la nivelul organismului, pentru afte pe limbă se poate administra un complex de vitamine cu arginină și lizină pentru a grăbi vindecarea acestora. Unde mai putem adăuga faptul că dacă se igienizează cavitatea bucală folosind apă de gură, bacteriile din jur vor fi mai reduse, iar vindecarea aftei va fi una accelerată, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu