Statele Uniunii Europene au termen până la miezul nopţii să depună ofertele pentru a găzdui agenţiile europene care reglementează băncile şi medicamentele, după ce Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, în condiţiile în care oficialii europeni ar dori ca mai multe agenţii să aibă sediul în statele care au aderat mai târziu, din Europa Centrală şi de Est (CEE), transmite BBC.
Autoritatea Bancară Europeană (EBA) şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care în prezent se află în celebrul cartier londonez Canary Wharf, au peste 1.000 de angajaţi.
Aproximativ 20 de state sunt aşteptate să-şi depună candidatura pentru a găzdui una din cele două agenţii. Va fi o luptă strânsă pentru a atrage angajaţii agenţiilor cu calificare ridicată, familiile lor şi afacerea care vine odată cu ei, inclusiv în fiecare an 40.000 de nopţi la hotel pentru vizitatori.
Statele au printat broşuri lucioase, au prezentat videoclipuri promoţionale online şi au angajat firme de lobby.
Frankfurt - un centru financiar major, care găzduieşte sediul Băncii Centrale Europene (BCE) - este văzut ca favorit pentru Autoritatea Bancară Europeană, dar şi Parisul este extrem de interesat. Iar Guvernul irlandez face lobby pentru Dublin.
Concursul se desfăşoară între statele mai mari contra ţărilor mai mici din Uniunea Europeană. Fiecare ţară poate depune oferte pentru găzdui una din agenţii sau ambele dar poate face doar o ofertă per agenţie.
Comisia Europeană va evalua ofertele în funcţie de calitatea spaţiilor de birouri, oportunităţile legate de locurile de muncă pentru soţi, un sistem şcolar bun, "orientat spre Europa" şi legăturile de transport. Accesibilitatea şi infrastructura eficientă sunt de asemenea criterii importante.
După evaluare, Comisia Europeană va face recomandări. În noiembrie, miniştrii de Externe din UE vor vota în ordinea preferinţelor - trei puncte pentru oferta preferată, două puncte pentru a doua ofertă preferată şi un punct pentru a treia. Dacă nicio ţară nu obţine 14 voturi puncte pentru oferta preferată se trece la runda a doua, în care fiecare stat va avea un vor pentru oferta favorită.
Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene, precum EMA sau EBA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri.
Dosarul României, depus luni
Guvernul României a depus, luni, la sediul Comisiei Europene, dosarul de candidatură pentru relocarea, la Bucureşti, a Agenţiei Europene pentru Medicamente, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană.
Conform unui comunicat al Guvernului, "locaţia propusă de România se află în zona de nord a Bucureştiului, chiar în spatele staţiei de metrou Pipera".
"Agenţia Europeană pentru Medicamente ar urma să fie găzduită de o clădire nouă, va avea o suprafaţă de aproximativ 27.000 de metri pătraţi, un centru de conferinţe ce poate găzdui 720 de participanţi şi o excelentă infrastructură IT&C", se arată în comunicat.
Guvernul menţionează că Agenţia Europeană pentru Medicamente, una dintre cele mai mari şi importante agenţii europene, îşi are în acest moment sediul la Londra şi este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principală responsabilitate protecţia şi promovarea sănătăţii publice, prin intermediul evaluării şi supravegherii medicamentelor destinate uzului uman, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu