Germania şi Franţa au acceptat să împartă între ele agenţiile europene care reglementează băncile şi medicamentele după ce Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, a anunţat joi publicaţia germană WirtschaftsWoche, citând surse din UE care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.
Conform acordului, Autoritatea Bancară Europeană (EBA) se va muta de la Londra la Frankfurt, iar Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va avea noul sediul în Lille, susţine publicaţia germană.
Peste 20 din statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, şi-au manifestat interesul pentru a găzdui Agenţia Europeană a Medicamentului, în timp ce Paris şi Frankfurt şi-au fixat atenţia pe sediul Autorităţii Bancare Europene. Competiţia va fi una acerbă iar alegerea câştigătorilor va depinde mai mult de politică decât de ceea ce are de oferit fiecare ţară în termeni de spaţii de birouri sau competenţe.
Potrivit unui document din luna mai consultat de Reuters, ţările membre UE au la dispoziţie până la finele lunii iulie să depună oferte pentru cele două agenţii urmând ca sesiunile de vot să aibă loc pe marginea unei reuniuni a miniştrilor europeni de Externe care va avea loc în luna octombrie.
Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene precum EMA sau EBA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu