Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a explicat de ce aderarea României și a Bulgariei nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI de luna viitoare.
Aderarea României și a Bulgariei în Spațiul Schengen nu se va afla pe ordinea de zi a Consiliului JAI din decembrie, iar motivul ține de alegerile din Olanda, unde Partidul Libertății a câștigat alegerile și încearcă să formeze un guvern minoritar.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a explicat, la Antena 3 CNN, de ce a decis să nu fie supusă la vot aderarea României în Consiliul JAI de la începutul lunii decembrie.
”Perspectiva ordinii de zi a Consiliului JAI, așa cum este configurată la acest moment, a fost avută în vedere de Guvernul României imediat ce au apărut datele care conduceau la o astfel de ipoteză.
Mai concret, în Olanda, la această oră, așa cum știți au avut loc alegeri și noul guvern trebuie să prezinte Parlamentului o serie de subiecte importante, cum ar fi extinderea Uniunii Europene către est, integrarea Republicii Moldova, situația din Ucraina și problema extinderii Spațiului Schengen în procedura de a obține susținerea Parlamentului pentru aceste poziții, care vor fi exprimate de Guvernul olandez în diverse foruri europene.
Ori, această procedură începe în 6 decembrie, prin urmare era imposibil ca în Consiliul JAI, Guvernul olandez să poată preciza dacă își menține poziția sau și-o schimbă față de Bulgaria, în ceea ce privește integrarea în Spațiul Schengen, pentru că la rândul său Consiliul JAI are loc în perioada 4-6 decembrie, deci o coincidență de agende, cea a Parlamentului olandez și cea a Consiliului JAI.
Și atunci, agenda Consiliului JAI s-a transformat într-una care să dezbată punctele de pe ordinea de zi, dar fără să fie un vot. Ceea ce este important, în prima fază, în perspectiva imediată, este ca Guvernul olandez să obțină sprijinul Parlamentului olandez pentru integrarea Bulgariei în Spațiul Schengen”, a explicat Cătălin Predoiu la Antena 3 CNN.
Întrebat dacă intenționează să solicite întrunirea unui consiliu extraordinar, pe final de an, și în cadrul căruia să se voteze aderarea României la Spațiul Schengen, ministrul de Interne a subliniat că ”primul lucru pe care trebuie să îl așteptăm este să vedem ce va decide Parlamentul olandez, în speță Guvernul olandez.
Dacă rezultatul este cel sperat de noi, favorabil, atunci, pe canale diplomatice, desfășurate așa cum a fost și până acum, pe toate etapele și la toate instituțiile implicate, de la Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, președinție, Guvern, pe aceste canale diplomatice se va discuta cu partenerii noștri perspectiva unei astfel de ședințe care să dezbată subiectul extinderii Spațiului Schengen, evident consultându-se toate statele membre, iar un rol important îl are președinția spaniolă și Comisia Europeană.
În orice caz, atât președinția spaniolă, cât și Comisia Europeană, ca și toate celelalte state membre, și-au menținut sprijinul pe care îl au pentru România în această perspectivă”, a mai spus ministrul Predoiu.
În ceea ce privește Austria, care s-a opus aderării României în Spațiul Schengen, ministrul de Interne afirmă că ”noi ne continuăm eforturile pe canale diplomatice. Chiar dacă nu vorbim foarte mult despre ele, pentru că este mult mai eficace o acțiune diplomatică, pot să vă confirm că acest efort diplomatic nu a încetat nicio clipă.
Permanent a fost, atât cu autoritățile austriece, cât și cu celelalte membre ale Uniunii Europene, cu președinția spaniolă, cu Comisia Europeană, cu mediul de afaceri austriac prezent în România, nu s-a lăsat deoparte niciun fel de pârghie sau canal de lucru pentru a pregăti o decizie favorabilă României și Bulgariei, implicit.
Un aspect pozitiv este că ultima vizită de evaluare tehnică, ce a avut loc în Bulgaria, a avut un rezultat pozitiv și de asemenea pozitiv este faptul că recent, din nou, mai toate statele membre s-au pronunțat, fără excepție, cu privire la performanțele pe care România le-a înregistrat în ultimul an, în ceea ce privește migrația ilegală”, a mai spus ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
Citește și: Nouă lovitură pentru România privind Schengen. Rareș Bogdan: Situația de acum cu Austria e complet diferită
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News