Agenda globală. Principalele evenimente de politică externă la nivel internațional

glob
glob

În cele ce urmează vă prezentăm principalele evenimente politice la nivel internațional care au avut loc azi.

Rusia e acuzată că încearcă să fure vaccinul împotriva noului coronavirus

Este alertă în Marea Britanie, SUA și Canada după ce hackerii ruși au încercat să fure date privind vaccinul Covid-19. Moscova a reacționat vehement și a respins acuzele britanicilor.

Hackerii ruși au vizat organizațiile implicate în dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului, potrivit unui nou avertisment al oficialilor de securitate din SUA, Marea Britanie și Canada, care detaliază activitatea unui grup de hackeri ruși, numit APT29.

Trump își schimbă șeful de campanie după declinul din sondaje

Preşedintele SUA Donald Trump a anunţat numirea unui nou director de campanie, Bill Stepien. Acesta îl înlocuiește pe Brad Parscale. Schimbarea survine după ce Trumă se confruntă cu un declin în sondaje în faţa rivalului său democrat Joe Biden, cu mai puţin de patru luni până la alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie. Parscale va rămâne consilier și responsabil cu strategia digitală.

Acuze de trădare în Rusia. Safronov rămâne în arest

Un tribunal din Federaţia Rusă a respins joi apelul înaintat de fostul jurnalist Ivan Safronov, inculpat pentru trădare mai devreme luna aceasta, şi a decis ca el să rămână în arest preventiv. 

Safronov, fost jurnalist devenit în luna mai consilier la Agenţia Spaţială Federală Rusă (Roskosmos), a fost arestat pe 7 iulie şi acuzat de transmiterea de secrete militare către Republica Cehă în 2017, acuzaţii pe care el le neagă.

Continuă protestele împotriva guvernului în Bulgaria

Coaliţia condusă de premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că nu va ceda în faţa protestelor de stradă care cer demisia guvernului. Șeful executivului a cerut în schimb demisia a trei miniştri. Protestatarii acuză executivul condus de Borisov de fapte de corupție.

Se cer măsuri împotriva Poloniei la nivel european

Comisia pentru libertăţi civile a Parlamentului European (LIBE) susține că Uniunea Europeană trebuie să ia măsuri împotriva guvernului naţionalist polonez pentru subminarea democraţiei. Intervenția vine după realegerea lui Andrzej Duda în funcţia de preşedinte al Poloniei.

LIBE a adoptat, cu 52 voturi pentru şi 15 împotrivă, un raport care cere celorlalte 26 de state membre ale UE să adopte împotriva Varşoviei o procedură privind statul de drept, ceea ce teoretic ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al Poloniei în Consiliu.

Conservatorul Duda a fost reales președinte în Polonia, dar rezultatul este contestat

Cel mai mare partid de opoziţie din Polonia va cere oficial invalidarea recentelor alegeri prezidenţiale din cauza utilizării resurselor de stat în campania preşedintelui Andrzej Duda, reales pentru al doilea mandat.

Rusia îi răspunde lui Trump

Prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, Federația Rusă a răspuns unei declarații a președintelui american Donald Trump cu privire la faptul că Uniunea Europeană a fost creată pentru a profita din punct de vedere comercial de Statele Unite ale Americii.

Rusia susține că că integrarea europeană s-a realizat în interesul Statelor Unite ale Americii și nu invers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel