Agent Skripal, otrăvit. Poliția britanică, informații despre otrăvire

Poliția britanică a oferit primele informații despre modul în care agentul Serghei Skripal a fost otrăvit cu gaz neurotoxic. 

Fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia, Iulia, otrăviţi la 4 martie, au avut primul contact cu agentul neurotoxic la domiciliul lor din Marea Britanie, a anunţat miercuri poliţia britanică, scrie AFP. 

"Experţii au stabilit că cea mai mare concentraţie de agent neurotoxic s-a aflat pe uşa de la intrarea acestui domiciliu", a făcut cunoscut poliţia într-un comunicat.


"Urme de agent neurotoxic au fost găsite şi în alte locuri unde anchetatorii au lucrat în ultimele săptămâni, dar la concentraţii mai mici decât cea găsită la domiciliul acestuia", a precizat şeful departamentului antiterorist din cadrul poliţiei londoneze, Dean Haydon. 

Londra a acuzat Rusia că este responsabilă de otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale, ceea ce Moscova neagă. 

Urmând exemplul Marii Britanii care a expulzat 23 de diplomaţi ruşi ca represalii, peste 25 de ţări au anunţat de la începutul săptămânii măsuri similare, la care Rusia a promis să riposteze. În special, Statele Unite au decis să expulzeze 60 de diplomaţi ruşi. 

Acțiuni fără precedent 

Un număr de 122 expulzări ale unor diplomaţi ruşi au fost deja decretate într-un mod coordonat începând de luni de 27 de ţări occidentale, inclusiv Statele Unite şi 18 membre ale Uniunii Europene (cu excepţia Marii Britanii), ca parte a unor represalii din Occident, după otrăvirea acestui fost spion rus. 

Malta, Bulgaria, Slovacia şi Portugalia şi-au rechemat de asemenea ambasadorul în Rusia, dar nu au expulzat diplomaţi ruşi precum Luxemburgul. 

Dintre ţările membre UE, Cipru, Slovenia, Grecia şi Austria nu au luat până acum nicio acţiune împotriva Moscovei. 

Victimele, în stare critică 

NATO a anunţat, de asemenea, marţi că a decis să-şi retragă acreditările pentru şapte membri ai misiunii ruse şi să respingă trei cereri suplimentare de acreditare. 

Acţiunea coordonată de Occident, fără precedent, chiar şi luând în considerare perioada fostului Război Rece, este un răspuns la otrăvirea cu agent neurotoxic a fostului spion dublu Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia la 4 martie la Salisbury (sud-vestul Angliei). Regatul Unit, susţinut de principalii săi aliaţi, acuză Rusia că este vinovată în acest caz. 

Cele două victime sunt încă spitalizate în stare critică şi 'starea lor nu pare să se amelioreze', a declarat secretarul de stat britanic pentru afaceri externe, Alan Duncan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel