Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară a detectat pericolele asociate cu 10 substanțe nitrozamine, prezente în multe alimente.
Alerta a fost lansată de Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), într-un aviz publicat la sfârșitul lunii martie privind riscul pentru sănătatea publică legat de prezența așa-numitelor ”nitrozamine” în alimente.
Evaluarea, solicitată de Comisia Europeană, a concluzionat că 10 nitrozamine prezente în alimente sunt cancerigene și genotoxice, deoarece ar putea deteriora ADN-ul.
Nitrozaminele sunt compuși chimici care prezintă o toxicitate slabă sau medie, dar care au potențial cancerigen extrem de ridicat. Problema nitrozaminelor constituie obiectul a numeroase cercetări, mai ales în domeniul toxicologiei alimentare.
”Evaluarea noastră concluzionează că, pentru toate grupele de vârstă ale populației UE, nivelul de expunere la nitrozaminele din alimente este un motiv de îngrijorare pentru sănătate”, a spus Dieter Schrenk, președintele Grupului EFSA, potivit Agrifood.
Cel mai mare contributor la expunerea la nitrozamine provine din produsele din carne.
Potrivit studiilor, este necesar să se echilibreze dieta cu o varietate mai largă de alimente neprocesate. Acest lucru ar ajuta la reducerea aportului de nitrozamine și a riscurilor asociate pentru sănătate.
Evaluarea EFSA mai subliniază și prezența nitraților și nitriților, utilizați în principal ca și conservanți pentru condimentarea cărnii și a altor produse perisabile.
Evaluarea va fi discutată de Comisia Europeană cu autoritățile naționale pentru a înțelege ce măsuri de gestionare a riscurilor sunt necesare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu