Agenția Fitch Ratings a analizat situația de pe scena politică din România.
Căderea guvernului de coaliție din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru rezolvarea perspectivelor negative asupra ratingului „BBB-” al României, a anunțat marți agenția Fitch Ratings. Creșterea economică susținută și finanțarea UE oferă în continuare o potențială cale către reducerea deficitului, dar perspectivele de abordare a rigidităților fiscale de lungă durată s-ar putea deteriora, menționează reprezentanții agenției, scrie Mediafax.
Aceștia amintesc de ciza politică din România și notează că USR PLUS a anunțat că părăsește coaliția, lucru care lasă guvernul fără susținere palamentară.
Vezi și: Barna, după întâlnirea cu Iohannis: A fost benignă. Sunt dezamăgit!
Fitch Ratings mai notează că agenda de reforme a coaliției, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole din cauza dificultăților în implementarea măsurilor în timpul pandemiei: „Nu este sigur cât de departe un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD ar fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniul sănătății, salariilor, pensiilor și justiției. Acest lucru ar putea întârzia și mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, pe care guvernul o aștepta inițial până la sfârșitul lunii septembrie”.
Turbulențele politice nuanțează, de asemenea, perspectivele fiscale. Guvernul a planificat reforme ambițioase în ceea ce privește cheltuielile și veniturile pentru a reduce deficitul la sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% din PIB în 2020, susține Fitch Ratings. „Nerespectarea căii prevăzute de reducere a deficitului este principalul risc pentru proiecțiile datoriei Fitch”, a arătat marți agenția.
Următoarea revizuire programată de Fitch a ratingului României este programată pe 22 octombrie.
Vezi și: Următoarea mișcare făcută de PSD. Bogdan Chirieac, întrebări cheie pentru Marcel Ciolacu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu