Alertă roșie pentru UE. Directorul Agenției pentru Energie, 5 măsuri imediate pentru a evita o criză majoră de gaze. Populația trebuie pregătită

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

După multe luni de semne de avertizare, ultimele măsuri ale Rusiei de a reduce fluxurile de gaze naturale sunt o alertă roșie pentru UE. 

AIE transmite că ”Iarna aceasta ar putea deveni un test istoric al solidarității europene, unul pe care nu-și poate permite să-l eșueze, cu implicații dincolo de sectorul energetic. Europa poate fi chemată să arate adevărata forță a uniunii sale”.

Lumea se confruntă cu prima criză energetică cu adevărat globală din istorie. Și așa cum Agenția Internațională pentru Energie avertizează de mai multe luni, situația este deosebit de periculoasă în Europa, care se află în epicentrul turbulenței pieței energetice.

”Atingerea acelui nivel de stocare de 90% este încă posibilă, dar Europa trebuie să acționeze acum și să conteze fiecare zi rămasă”, scrie AIE.

Potrivit AIE, primul pas imediat către umplerea depozitului european de gaz la niveluri adecvate înainte de iarnă este reducerea consumului actual de gaz al Europei și depozitarea gazului economisit.

O parte din acest lucru se întâmplă deja din cauza prețurilor vertiginoase la gaz, dar este nevoie de mai mult. Sunt necesare reduceri suplimentare semnificative pentru a pregăti Europa pentru o iarnă grea care urmează.

Potrivit noii analize AIE, gazul suplimentar care trebuie economisit în următoarele trei luni este de ordinul a 12 miliarde de metri cubi - suficient pentru a umple aproximativ 130 de tancuri GNL.

Nu este suficient să te bazezi doar pe gaze din surse non-rusești

În mod categoric, nu este suficient să te bazezi doar pe gaze din surse non-rusești – aceste provizii pur și simplu nu sunt disponibile în volumele necesare pentru a înlocui livrările lipsă din Rusia.

În acest context dificil, Dr. Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, a propus cinci acțiuni concrete pe care liderii europeni ar trebui să le întreprindă pentru o abordare mai coordonată, la nivelul UE, pentru a se pregăti pentru iarna care vine.

  • Introduceți platforme de licitație pentru a stimula utilizatorii de gaze industriale din UE să reducă cererea. Consumatorii de gaze industriale pot oferi o parte din furnizarea de gaze contractată ca produse de reducere a cererii pentru compensare, ceea ce poate duce la câștiguri de eficiență și la un proces de licitație competitiv. Am văzut deja modele de licitație dezvoltate în Germania și propuse în Țările de Jos.

  • Minimizați utilizarea gazelor în sectorul energetic. Acest lucru se poate realiza prin creșterea temporară a producției de cărbune și petrol, accelerând în același timp desfășurarea surselor cu emisii scăzute de carbon, inclusiv energia nucleară, acolo unde este acceptabil din punct de vedere politic și fezabil din punct de vedere tehnic.

  • Îmbunătățirea coordonării între operatorii de gaz și electricitate din Europa, inclusiv în ceea ce privește mecanismele de reducere a vârfurilor. Acest lucru poate ajuta la reducerea impactului consumului redus de gaz asupra sistemelor de alimentare. Ar trebui să includă o cooperare strictă în ceea ce privește funcționarea centralelor termice la nivel național și european.

  • Reduceți cererea de energie electrică a gospodăriilor prin stabilirea unor standarde. Guvernul și clădirile publice ar trebui să preia conducerea în acest sens pentru a da un exemplu, în timp ce campaniile ar trebui să încurajeze schimbări de comportament în rândul consumatorilor.

  • Armonizarea planificării situațiilor de urgență în întreaga UE la nivel național și european. Aceasta ar trebui să acopere măsurile de reducere a aprovizionării și mecanismele de solidaritate. Pentru a depăși criza actuală, UE are nevoie de acțiuni unificate. 

”Dacă aceste tipuri de măsuri nu sunt implementate acum, Europa se va afla într-o poziție extrem de vulnerabilă și s-ar putea confrunta cu reduceri și reduceri mult mai drastice ulterior”, a avertizat Dr. Fatih Birol, director executiv al Agenției Internaționale pentru Energie.

Tot în opinia directorului executiv AIE, pe lângă măsurile de mai sus, guvernele europene trebuie să pregătească cetățenii Europei pentru ceea ce ar putea urma.

Campaniile de conștientizare a publicului în contextul unei crize energetice au avut succes anterior în reducerea cererii de energie pe termen scurt cu câteva procente.

”Pași simpli, cum ar fi reducerea încălzirii cu câteva grade în Europa, pot economisi aceeași cantitate de gaz natural care este furnizată pe timpul iernii de conducta Nord Stream”, a mai adăugat acesta.

Ce se întâmplă dacă Rusia întrerupe complet aprovizionarea cu gaz către Europa înainte de iarnă?

Pentru acest scenariu, directorului executiv AIE a declarat:

”Dacă Rusia decide să întrerupă complet aprovizionarea cu gaz înainte ca Europa să-și poată atinge nivelul de stocare de până la 90%, situația va fi și mai gravă și provocatoare. Va necesita o conducere cu capul rece, o coordonare atentă și un grad puternic de solidaritate. Liderii europeni trebuie să se pregătească acum pentru această posibilitate pentru a evita potențialele daune care ar rezulta dintr-un răspuns dezarticulat și destabilizator”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel