Agenţia de cotaţii Moody's anunţă că Rusia ar fi intrat în incapacitate de plată, ca urmare a blocării plăţilor la dobânzi pentru datoria rusă.
Este sau nu Rusia în incapacitate de plată? Subiectul a revenit pe agendă luni, 27 iunie. Deoarece, reamintim, Moscova trebuia să plătească 100 de milioane de dolari dobânzi la datoria sa pe 27 mai, o scadenţă însoţită de o perioadă de graţie de o lună care expira deci duminică. Deşi ministerul rus de finanţe dădea asigurări că a plătit banii în valută străină de pe 20 mai, a recunoscut luni că banii nu au ajuns la creditori.
Motivul: intermediarii bancari au blocat plăţile din cauza sancţiunilor decise de ţările occidentale ca o consecinţă a războiului din Ucraina. Dar Moscova consideră că "neobţinerea banilor de către investitori nu este rezultatul lipsei plăţii, ci este cauzată de acţiunea unor părţi terţe, ceea ce nu este considerat (...) direct drept un caz de incapacitate de plată".
O opinie neîmpărtăşită de agenţia de cotaţii Moody's. "Pe 27 iunie, deţinătorii datoriei ruseşti nu au primit o plată de cupon pentru două euroobligaţiuni (...) ceea ce noi considerăm un caz de incapacitate de plată conform definiţiei noastre", a explicat agenţia într-un comunicat publicat pe site-ul său în noaptea de luni spre marţi, scrie RADOR.
Această estimare a Moody's nu introduce totuşi un statut juridic de incapacitate de plată pentru Rusia, de vreme ce agenţiile de cotaţii (Fitch, Moody's, S&P Global Ratings) nu mai au dreptul de a nota ţara după sancţiunile internaţionale impuse împotriva ei din cauza invadării Ucrainei.
"Le este acum interzis să noteze obligaţiuni suverane ruseşti. Ar putea exista o încetare de plăţi de facto, fără proclamare oficială din partea unei instanţe autorizate", explică Eric Dor, director de studii economice la şcoala de comerţ IESEG.
Revine de acum sarcina unui comitet de creditori, Credit Derivatives Determinations Committee (CDDC), să evalueze dacă da sau nu Rusia nu poate face plăţi. Acest comitet a constatat la începutul lui iunie neplata de către Moscova a 1,9 milioane de dolari dobânzi de întârziere la o scadenţă precedentă. El prevede să se întrunească miercuri, 29 iunie, la începutul după-amiezii pentru a delibera pe tema scadenţei pierdute din 27 mai. Tot el va decide să activeze, dacă va fi cazul, CDS (Credit Default Swap), produse financiare care servesc drept asigurare contra incapacităţii de plată pentru o datorie.
Pentru mulţi deţinători de obligaţiuni, neprimirea plăţii unui cupon la termen constituie o incapacitate de plată. Nicio dată limită exactă nefiind menţionată în prospect, avocaţii afirmă că Rusia ar putea totuşi dispune de o zi lucrătoare în plus pentru a-i plăti pe deţinătorii de obligaţiuni.
Ultima incapacitate de plată a Rusiei la datoria sa datează din 1918 şi de la decizia lui Lenin de a nu achita datoriile regimului ţarist.
În caz de declarare a incapacităţii de plată, "Rusia nu va mai putea împrumuta în valute internaţionale", a avertizat Slim Souissi, cadru didactic-cercetător la IAE de la universitatea din Caen şi fost analist financiar la Fitch. Ar fi totuşi mai mult simbolic, de vreme ce Rusia oricum nu se poate împrumuta în străinătate deocamdată şi nu are nevoie. Dar ar risca să crească costurile împrumuturilor pe viitor. "Pe termen scurt, îi va fi greu să obţină fonduri de pe pieţele internaţionale" şi asta ar putea dura "ani de zile", subliniază expertul.
O incapacitate de plată poate avea într-adevăr consecinţe grele. În Argentina, moratoriul decretat în 2001 pe plata datoriei internaţionale de circa 100 de miliarde de dolari a aruncat ţara într-o profundă criză economică, politică şi socială. Şi incapacitatea de plată mexicană din 1982 a fost urmată de o criză a datoriei în alte ţări în dezvoltare.
Situaţia Rusiei este totuşi puţin diferită. "Sunt plăţi de circa două miliarde de dolari până sfârşitul anului, dar nu asta va destabiliza" sistemul financiar mondial, potrivit lui Eric Dor.
Situaţia ar putea însă să se transforme în complicaţii pe plan juridic. Obligaţiunile ruseşti sunt deosebit de neclare în ce priveşte jurisdicţia care poate tranşa litigiile între creditor şi debitor potrivit experţilor în drept intervievaţi de AFP.
Moscova asigură că pune la dispoziţie, în ruble, sumele pe care le datorează creditorilor săi, prin National Settlement Depository (NSD), o entitate financiară rusă. Deoarece, din 25 mai, Washingtonul a decis să-i interzică să plătească datoria externă în valută occidentală. Or, dacă "plata în ruble nu este prevăzută în contractul acestor obligaţiuni, se consideră incapacitate de plată", avertizează Slim Souissi.
Rusia susţine că sistemul le permite deţinătorilor occidentali de datorie rusă să-şi recupereze banii, cerând convertirea în moneda aleasă de ei a sumelor depuse în ruble la NSD. Dar a scoate fondurile din Rusia rămâne delicat şi "investitorii au fost oricum puţin dispuşi să-şi deschidă conturi la NSD", arată Eric Dor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu