Agenţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) spune că va da în judecată MAE dacă nu clarifică situaţia privind apa mării de pe litoralul bulgar, acuzând diplomaţia română că a prezentat informaţii eronate despre plajele din Bulgaria.
"Avem o problemă cu MAE pentru că ne creează prejudicii şi transmite către cetăţenii români numai mesaje dramatice. A fost un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Bulgaria care arăta că pe o plajă din Varna s-au depăşit normele microbiologice admise, iar MAE ca un ziar de cancan a zis că toate plajele au probleme. Bulgarii au revenit joi cu un comunicat oficial în care arată că restul plajelor nu sunt afectate, iar MAE nu a preluat această comunicare, să clarifice situaţia. Noi sperăm ca luni să o transmită, dacă nu, marţi avem consiliu, iar miercuri dăm în judecată ministerul. Considerăm că afectează interesele economice a peste 1.000 de agenţi economici care vând Bulgaria. Daca nu suntem în stare să clarificăm, mergem în instanţă", a afirmat Burcea, citat de Mediafax.
Într-un comunicat transmis anterior, ANAT cere autorităţilor române o reacţie fermă care să confirme situaţia din Bulgaria pentru a putea informa şi acţiona corect faţă de românii care şi-au cumpărat vacanţe pe litoralul bulgăresc.
"Informaţiile oficiale venite din Bulgaria în urma monitorizării calităţii apelor pentru îmbăiere în zonele Dobrici, Varna şi Burgas arată că valorile indicatorilor microbiologici cercetaţi sunt în conformitate cu cele legale, nereprezentând un risc de sănătate pentru populaţie şi pentru turiştii care aleg să-şi petreacă concediile în ţara vecină", se arată comunicatul ANAT.
MAE: Riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna
Duminică după-amiază, MAE a remis un comunicat în care precizează, în baza ultimelor evaluări ale autorităţilor bulgare, că riscul de infectare se limitează la o zonă restrânsă din Varna.
Comunicatul integral al MAE:
"În continuarea informărilor de presă privind riscul ca apa mării de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre să fie contaminată cu virusul hepatic A, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări:
Avertismentul privind riscul ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A și recomandarea vaccinării împotriva acestui virus au fost făcute de șeful secției de hepatologie de la spitalul "Sf. Ivan Rilski" din Sofia și preluate de numeroase agenții de presă și publicații bulgare, la 30 iunie 2014.
Pe această bază și având în vedere comunicatul oficial al Inspecției Regionale de Sănătate Varna din 3 iulie 2014, MAE a publicat atenționarea de călătorie din dimineața zilei de 4 iulie 2014.
MAE a instructat Ambasada României la Sofia să ceară informații oficiale autorităților bulgare. Prin urmare, Ambasada României la Sofia a solicitat încă de la data de 1 iulie 2014 poziția oficială atât a spitalului "Sf. Ivan Rilski" din Sofia cât și a Ministerului bulgar al Sănătății în legătură cu avertismentele publicate de media bulgară însă, până la publicarea "Informației actualizate privind calitatea apelor de îmbăiere pe litoralul Mării Negre" a Ministerului bulgar a Sănătății din seara zilei de 4 iulie, Ambasada nu a primit alte informații din partea autorităților menționate.
Potrivit ultimelor evaluări furnizate de Ministerul bulgar al Sănătății, riscul ca apa mării să fie infectată este limitat la o zonă restrânsă din Varna și nu sunt afectate alte stațiuni de pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.
Misiunea diplomatică a României la Sofia va monitoriza în continuare situația în colaborare cu autoritățile bulgare competente, urmând să informeze în cazul în care apar noi riscuri.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News