Agenţia Spaţială Europeană suspendă misiunea în colaborare cu Rusia pe Marte

Fotografie creată de Alex Andrews, de la Pexels
Fotografie creată de Alex Andrews, de la Pexels

Agenţia Spaţială Europeană a anunţat suspendarea misiunii ExoMars, în faţa imposibilităţii de a coopera cu agenţia rusă Roskosmos, cu care colaborează la acest proiect.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat joi suspendarea misiunii ExoMars, având ca obiectiv căutarea de evidenţe biologice sau geologice pe Marte, în faţa imposibilităţii de a coopera cu agenţia rusă Roskosmos, cu care colaborează la acest proiect, relatează EFE şi AFP, citate de Agerpres.

ESA, care a anunţat că se aliniază 'complet' sancţiunilor impuse Rusiei de către statele membre după invazia din Ucraina, a informat că evalua opţiunile disponibile pentru a putea menţine lansarea vehiculului de explorare (rover), care era prevăzută pentru anul acesta.

Consiliul ESA i-a cerut directorului general al organismului, Josef Aschbacher, să adopte paşii adecvaţi pentru a suspenda activităţile de cooperare existente cu omologii săi ruşi

Astfel, Consiliul ESA, reunit miercuri şi joi la Paris, i-a cerut directorului general al organismului, Josef Aschbacher, să adopte paşii adecvaţi pentru a suspenda activităţile de cooperare existente cu omologii săi ruşi, în faţa imposibilităţii menţinerii acesteia.

ESA este în căutare de alternative pentru lansarea altor patru misiuni, ca urmare a suspendării colaborării cu agenţia spaţială rusă Roskosmos, se arată într-un comunicat al Consiliului. Misiunea ExoMars preconiza lansarea unui rover construit de ESA cu destinaţia Marte cu ajutorul unui lansator şi al unui modul de aterizare rusesc.

Consiliul ESA l-a însărcinat în acest sens pe directorul Josef Aschbacher să efectueze un studiu industrial rapid pentru a relansa misiunea ExoMars şi pentru a găsi alternative şi la celelalte misiuni ale ESA, notează AFP.

VEZI ȘI: Franța avertizează Rusia: Dacă folosește arme chimice, vor urma alte SANCȚIUNI

Franţa ar considera Rusia responsabilă pentru orice utilizare de arme chimice sau bacteriologice în războiul din Ucraina, a declarat miercuri ministrul de externe Jean-Yves Le Drian într-un interviu acordat ziarului francez Le Parisien, citat de Mediafax. 

„Dacă ar avea loc atacuri chimice sau bacteriologice în Ucraina, am şti cine ar fi singurul responsabil pentru ele. Ar fi Rusia”, a declarat Le Drian, potrivit Reuters.

Ministrul francez a precizat că o astfel de utilizare a armelor neconvenţionale ar duce la sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei.

„Folosirea mijloacelor neconvenţionale ar constitui o escaladare intolerabilă şi ar duce ca răspuns la sancţiuni economice absolut masive şi radicale, fără tabuuri”, a spus el. Le Drian a refuzat să detalieze natura sancţiunilor potenţiale în astfel de circumstanţe.

NATO se așteaptă ca Rusia să folosească arme chimice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică că Rusia ar putea folosi arme chimice în urma invaziei sale în Ucraina şi că o astfel de acţiune ar fi o crimă de război, potrivit unui interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag.

În acelaşi interviu pentru Le Parisien, Le Drian a declarat că Rusia doar se preface că negociază cu Ucraina în cadrul discuţiilor purtate între cele două ţări în ultimele zile.

„Nu există decât o singură urgenţă: încetarea focului, încetarea focului, încetarea focului. ... Doar pe această bază se poate negocia, pentru că nu se negociază cu arma la tâmplă”, a spus ministrul francez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel