În timp ce Donald Trump desfășoară o tranziție liberă de la proprietatea sa din Mar-a-Lago, atrăgând mulțimi de oameni, agențiile federale însărcinate cu protejarea președintelui ales și a comunicațiilor sale se confruntă cu o sarcină extrem de dificilă.
Securitatea la Mar-a-Lago a fost deja intensificată după alegeri. Serviciul Secret și-a mărit prezența în jurul reședinței și clubului privat și acum utilizează câini-roboți capabili să facă supraveghere și să detecteze materiale explozive. În același timp, Paza de Coastă a SUA patrulează apele din apropiere.
Totuși, în lipsa restricțiilor privind oaspeții pe care membrii clubului Mar-a-Lago îi pot aduce, scena agitată prezintă o provocare unică pentru contraspionaj și securitate, despre care surse au declarat pentru CNN că este aproape imposibil de gestionat complet.
Trump începe al doilea mandat de președinte confruntându-se cu o combinație fără precedent de amenințări cibernetice și fizice. China a încercat să intercepteze comunicațiile lui Trump și ale cercului său de apropiați. Iranul a încercat să-l elimine, cel puțin teoretic. Iar în timpul campaniei, Trump a supraviețuit a două tentative de asasinat.
Oaspeții nedoriți au reprezentat anterior o problemă de securitate la Mar-a-Lago. În iulie, un cetățean chinez a fost arestat de mai multe ori pentru încercarea de a intra pe proprietate. Totuși, surse au spus pentru CNN că securitatea poate fi crescută doar într-o anumită măsură.
„Nu-l putem ține într-o bulă”, a declarat un oficial al Serviciului Secret pentru CNN, adăugând că „toată lumea așteaptă” să vadă cum va arăta președinția și ce provocări de securitate vor apărea.
Holden Triplett, fost oficial FBI în contraspionaj, care a lucrat în China și Rusia, a declarat pentru CNN că încercările puterilor străine de a spiona echipa de tranziție a lui Trump vor fi neîncetate.
„China a căutat și va continua să caute modalități de a pătrunde în cercul apropiat al lui Trump”, a spus Triplett, care a fost și director de contraspionaj la Consiliul de Securitate Națională în timpul ultimei administrații Trump. „Ei vor să evite tarifele punitive cu orice preț și vor căuta modalități de a influența și, în cele din urmă, de a ajunge la un acord cu administrația.”
„Iranul vede aproape nicio șansă pentru un acord și, cel mai probabil, va dori să impună costuri administrației pentru a o descuraja să se implice în Orientul Mijlociu”, a adăugat Triplett.
Oficialii iranieni au negat acuzațiile privind comploturi de asasinare împotriva lui Trump.
O preocupare principală pentru echipa de tranziție a lui Trump este o amplă operațiune de hacking chineză, recent descoperită de oficialii americani. Hackerii încearcă să intercepteze eficient apelurile și mesajele unor lideri politici de top din SUA, inclusiv pe cele ale lui Trump, ale vicepreședintelui ales JD Vance și ale unor membri de rang înalt ai administrației Biden.
Pe durata campaniei prezidențiale, echipa lui Trump a lucrat presupunând că hackerii chinezi aveau acces la comunicațiile telefonice ale lui Trump și Vance, conform unor rapoarte anterioare ale CNN.
Complexitatea acestei operațiuni a stârnit îngrijorarea oficialilor americani de securitate națională și a determinat echipa de tranziție a lui Trump să ia măsuri de contraspionaj pentru a împiedica spionii chinezi să intercepteze apelurile președintelui ales cu lideri internaționali. (Beijingul a negat implicarea în hacking)
FBI a recomandat persoanelor de rang înalt din anturajul lui Trump să-și schimbe numerele de telefon, însă această măsură „ne oferă o fereastră foarte scurtă de anonimat” până când hackerii identifică noul număr al țintei, a declarat pentru CNN o sursă familiarizată cu măsurile de securitate ale lui Trump.
Echipa de tranziție schimbă constant telefoanele pe care le folosesc membrii de rang înalt pentru a-i ține în confuzie pe chinezi, a precizat sursa. Totodată, au loc mai multe întâlniri față în față la Mar-a-Lago decât convorbiri telefonice, în parte din cauza preocupărilor legate de supravegherea intensă a Chinei.
„Încearcă să descopere cum va arăta administrația,” a spus sursa despre eforturile Chinei de a spiona echipa lui Trump.
O altă complicație este că echipa de tranziție a lui Trump nu a semnat încă documentele necesare pentru a primi un briefing clasificat din partea administrației Biden, limitând astfel înțelegerea proprie asupra operațiunii chineze de hacking, au declarat două surse familiare cu situația pentru CNN.
FBI a furnizat echipei lui Trump câteva nume de persoane ale căror comunicații telefonice au fost ținta hackerilor, potrivit surselor informate. Pe lângă Trump și Vance, lista include numele fiului lui Trump, Eric, ginerele său Jared Kushner și avocatul său Todd Blanche, conform CNN.
Totuși, pentru echipa de tranziție a lui Trump nu este practic să încerce să securizeze comunicațiile telefonice pentru fiecare asistent sau chiar pentru fiecare consilier de rang înalt.
„Poți investi în telefoane securizate pentru câțiva membri principali, dar niciodată pentru un număr mare,” a spus un fost oficial american care a lucrat pe probleme de securitate cibernetică în timpul unei tranziții prezidențiale anterioare.
Revenirea lui Trump la Casa Albă are loc pe fondul unei relații tensionate cu conducerea de top a Secret Service, după tentativa de asasinat la care a fost supus în iulie.
Moralul în cadrul agenției a scăzut considerabil, potrivit unor oficiali actuali și foști, după un sezon de campanie extenuant care a solicitat agenția peste limite, implicând ore suplimentare și redistribuiri pentru zeci de agenți.
Soarta directorului interimar Ronald Rowe este încă incertă. Rowe încearcă să programeze o întâlnire cu Trump pentru săptămâna viitoare, dar, conform surselor familiare cu planificarea, încă nu a fost stabilit nimic oficial, a relatat CNN.
Unii din agenție se așteaptă ca Trump să-l înlocuiască pe Rowe, posibil cu cineva din echipa sa de securitate.
O întâlnire cu Rowe ar putea fi concentrată pe tranziția lui Trump în privința securității în contextul preluării președinției, dar i-ar oferi, de asemenea, lui Rowe ultima șansă de a-i prezenta lui Trump schimbările făcute în agenție și de a-și apăra postul pe care îl deține de trei luni.
Indiferent cine va fi la conducere, Secret Service va trebui să găsească cea mai bună modalitate de a proteja un președinte care ar putea alege să își împartă timpul între Casa Albă și mai multe proprietăți ale sale din SUA.
În timpul primului său mandat, Secret Service a cheltuit zeci de milioane de dolari pentru a securiza Trump Tower, locuința privată a lui Trump din Manhattan. Trump și-a schimbat între timp rezidența în Florida și petrece mult mai mult timp la Mar-a-Lago. Asigurarea securității complexului de 20 de acri din Palm Beach reprezintă o provocare și mai mare, mai ales în perioada de tranziție, când diverși vizitatori caută să obțină timp în preajma lui Trump, care rămâne dornic să fie atât gazdă la clubul său, cât și președinte în așteptare.
Nu este clar ce măsuri de securitate permanente va trebui să implementeze Secret Service la Mar-a-Lago, dar cel mai probabil vor include mai multe controale ale vizitatorilor și perimetre de securitate mai extinse în jurul clubului privat.
„Mă aștept ca la Mar-a-Lago, în zonele de golf și în altele, să se introducă proceduri mai stricte de verificare pentru toți oaspeții, toate vehiculele și toate livrările,” a spus fostul agent Secret Service și analist CNN Jonathan Wackrow, „indiferent dacă ești acolo pentru a-l vedea pe președinte sau ești membru, va fi vizibil mai sigur”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu