Agenția Națională de Presă AGERPRES aniversează, joi, 125 de existență, istoria ei începând la 27 martie 1889, când ministrul de externe, P. P. Carp, semnează actul de naștere a Agenției Telegrafice a României.
Agenția Telegrafică a României și-a început activitatea practic o lună mai târziu, la 11 aprilie, când a expediat la Viena prima telegramă, în esență prima știre de presă. Primul director al Agenției a fost M. Brăneanu.
De la prima telegramă până la știri multimedia, AGERPRES a transmis timp de 125 de ani cele mai importante informații în România, dar și în afara țării. Fie că vorbim despre cultură, documentare, politică, economie sau întâlniri la cel mai înalt nivel, AGERPRES a acoperit toate evenimentele de interes cu promptitudine și obiectivitate.
Rebrandingul AGERPRES din 17 septembrie 2013 a introdus atât schimbarea identității vizuale, cât și un nou format ce presupune dezvoltarea zonei multimedia, orientarea către mediul on-line, precum și conceptualizarea a ceea ce numim jurnalist complet.
Prin alerte rapide, lansarea aplicației mobile, dezvoltarea activității pe rețelele sociale, precum și prin crearea de noi fluxuri, AGERPRES continuă să se adapteze schimbărilor mass-mediei internaționale.
Repere din istoria agenției de presă
- La 1 iulie 1905 a fost înființat serviciul comercial al Agenției Române.
- La 16 iunie 1921 au fost puse bazele primei agenții naționale de presă în accepțiune modernă: Orient Radio RADOR.
- În 1926, Parlamentul României a aprobat Legea pentru reorganizarea și funcționarea societății RADOR — Agenție de informații telegrafice.
- Regele Mihai a semnat, la 28 decembrie 1944, decretul-lege 657, privind modificarea legii și statutului Societății Orient Radio. Aceasta și-a schimbat denumirea în "RADOR — Agenție de informații telegrafice", iar durata de funcționare a agenției a devenit nelimitată.
- Decretul 217 din 20 mai 1949 a consființit crearea AGERPRES și, totodată, a abrogat legea privind funcționarea RADOR.
- La 8 ianuarie 1990, după Revoluția din decembrie 1989, a fost aprobat decretul-lege prin care AGERPRES devenea Agenția Națională de Presă ROMPRES și rămânea sub autoritatea statului.
- În 2003, a fost aprobată Legea nr. 19 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES, conform căreia aceasta se organiza și funcționa ca instituție publică autonomă, de interes național, cu personalitate juridică, independentă editorial, sub controlul Parlamentului.
- Parlamentul a adoptat în 2008, propunerea de modificare a legii nr. 19/2003 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Presă ROMPRES, prin care aceasta revenea la numele de AGERPRES.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu