Cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret "Gr. Vasiliu Birlic" a început la Fălticeni, unde vor fi șase zile de sărbătoare în memoria lui Birlic, cu zeci de personalități invitate.
Până pe 7 august, peste 30 de nume importante ale culturii din România, Republica Moldova și Ucraina vor participa la evenimentele organizate în inima Fălticeniului, acasă la cel care a fost marele actor Grigore Vasiliu Birlic.
Printre invitații de onoare care vor veni anul acesta la Fălticeni se numără Draga Olteanu-Matei, Adela Mărculescu, Magda Catone, Claudiu Bleonț, Părintele Constantin Necula, Bogdan Stanoevici, Dan Tudor, Ileana Popovici, Dragoș Huluba, Violeta Huluba, Carmen Olaru, Ion Moldovan și Vlad Rădescu. Intrarea la festival este liberă.
Draga Olteanu Matei
În concurs sunt înscrise zece trupe de teatru din Republica Moldova, Râmnicu Sărat, Piatra Neamț, Osica de Sus, Galați, Pașcani, Focșani, Iași și Sebeș. Printre acestea se numără Teatrul Studio 'InVers' - Chișinău (Basarabia), Trupa 'Gong cARTe' - Râmnicu Sărat, Trupa 'Teen Act' - Piatra Neamț, Trupa 'Inspira(r)t' - Osica de Sus și Trupa 'Katharsis' - Galați. Juriul festivalului este format din: Ileana Popovici, Vlad Rădescu, Lorette Enache, Gheorghe Balint și Radmila Popovici.
Din program mai fac parte: concursul pentru trupele de teatru din țară, spectacolele invitate din teatrele și instituțiile de cultură din țară și străinătate, cinemateca de noapte, lansări și prezentări de carte, expoziții, recitaluri artistice și o excursie culturală.
Adela Mărculescu
La Festivalul de la Fălticeni va avea loc și o Expoziție Fotografică AGERPRES. În acest an, AGERPRES va întâmpina publicul și invitații cu o expoziție specială, care face parte din proiectul amplu "Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES".
Agenția Națională de Presă AGERPRES este pentru al doilea an consecutiv partener media principal al Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Gr. Vasiliu Birlic”.
În cadrul festivalului, publicul poate vedea o parte din istoria României ilustrată prin intermediul fotografiilor de arhivă AGERPRES, care reflectă viaţa politică, cultural-artistică, socială și sportivă a ţării.
Claudiu Bleonţ
Fotografiile nu sunt retușate, ci sunt păstrate în forma originală, orice intervenție diminuând valoarea lor. Imaginile alb-negru şi color din arhiva fotografică AGERPRES sunt adevărate opere de artă, care conduc vizitatorii spre o călătorie în timp.
AGERPRES deține o vastă arhivă de fotografii, ce cuprinde milioane de imagini realizate din anul 1927 până astăzi. Atât arhiva de fotografie, cât și cea de știri funcționează în cadrul redacției Documentare-Arhivă, cu rolul de a pune în valoare acest patrimoniu de știre scrisă și de imagine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News