Testarea creierului ar putea dezvălui cât de pregătit este sistemul tău imunitar pentru a face față unei viitoare infecții virale.
Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din Michigan (U-M) a arătat că performanța imună slabă tinde să meargă mână în mână cu perioadele de performanță cognitivă fluctuantă.
În primele zile ale studiului de opt zile, 18 participanți și-au testat atenția, timpul de reacție și capacitatea de a comuta între numere și simboluri de trei ori pe zi. În a patra zi a studiului, grupul a fost expus intenționat la rinovirusul uman (HRV), responsabil de obicei de răceala comună.
În zilele rămase, participanții și-au auto-administrat o curățare a nasului pentru a măsura prezența și volumul celulelor virale eliminate.
Voluntarii au fost, de asemenea, rugați să-și evalueze experiența cu opt simptome, inclusiv frisoane, tuse, dureri de cap, obstrucție nazală, curge nazală, strănut, durere în gât și oboseală.
În cele din urmă, cei care au eliminat cel mai mult virus și au avut cele mai grave simptome au avut tendința de a prezenta scoruri cognitive inconsecvente în zilele care au precedat îmbolnăvirea.
„La început, nu am descoperit că funcția cognitivă avea o asociere semnificativă cu susceptibilitatea la boală, deoarece am folosit scorurile brute”, spune cercetătorul în bioinformatică Yaya Zhai de la UM.
„Dar mai târziu, când ne-am uitat la schimbarea în timp, am descoperit că variația funcției cognitive este strâns legată de imunitate și susceptibilitate”, a adăugat ea.
Autorii studiului recunosc că este puțin probabil ca majoritatea oamenilor să facă un test cognitiv de trei ori pe zi pentru tot restul vieții. Totuși, rezultatele lor au arătat rezistență chiar și atunci când au fost luate în considerare doar cinci teste - atâta timp cât au început cu trei zile înainte de infectare și a fost efectuat cel puțin un test pe zi.
Studiul actual este mic și doar indică o posibilă legătură între funcția cognitivă și un sistem imunitar sănătos. Sunt necesare cercetări suplimentare în rândul cohortelor mai mari pentru a verifica rezultatele, scrie Science Alert.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News