Agresivitatea față de autorități, motiv de fală în grup. Radu Leca: Îi bucură, îi face să se simtă bine

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Psihologul Radu Leca susține că persoanele violente sunt programate neurogenetic să fie agresive.

Pentru unii români, vacanța de pe litoral s-a încheiat cu reținere, e drept, că de numai 24 de ore, după ce au încercat să își arate mușchii în fața polițiștilor și a jandarmilor. 

Marți, mai mulți bărbați s-au luat la încăierare pe o plajă din Costinești, moment în care a fost nevoie de intervenția forțelor de ordine, însă încăierarea a continuat, de data aceasta cu cei din urmă.

Psihologul Radu Leca a pus acest tip de comportament atât pe seama consumului de substanțe, dar și pe cel al imaginii pe care agresorii o vor în interiorul grupului.

”Sigur, consumul de alcool, stupefiante, fie, evident, noțiunea de imagine în gașcă. Atunci când vrei să fii ceea ce nu ești în mod real, te poți răzbuna pe oamenii care încearcă să vorbească cu tine.

Manifestările violente conectează dorința de dopamină a subiectului, care a fost la un moment dat și făptaș, cu realitatea. În realitate, acești oameni sunt programați neurogenetic să fie agresivi. Această agresivitate pe ei îi bucură, îi face să se simtă bine. Cu atât mai mult, în momentele în care ei se răzbună pe tot ce autoritate.

Îi poți găsi în târguri, acele târguri de pe vremuri, care în continuare există, speculând momentele de bătaie, și pe terenurile de fotbal, în public, infiltrați între spectatori”, a explicat psihologul Radu Leca la Realitatea Plus.

Întrebat dacă aceste momente de violență publică, în care se înfruntă autoritatea statului, pot fi considerate ca exemple de fală în interiorul grupului, psihologul susține că ”avem de-a face cu o manifestare care aduce de la sine noțiunea de mândrie. Mă simt mândru că l-am lovit pe jandarm, mă simt mândru că l-am înjurat pe jandarm. Uite, i-am rupt hainele. Tu ai putut să faci asta vreodată? Eu am putut să fac asta vreodată. Uita-te la tata, cât de grozav este atunci când se bate. Învață și tu, fă și tu la fel la școală”, a mai spus psihologul.

Acesta a ținut să precizeze că ”modul acesta îndoctrinar va duce într-o direcție rea și foarte rea, pentru că avem de-a face, uneori, cu o lipsă de reacție a autorităților. Nu și în acest caz. Îi felicit pe cei din partea autorităților s-au implicat să îi ridice pe acești indivizi și sper ca dosarul să meargă în continuare spre zona care trebuie să îi liniștească definitiv”, a mai spus psihologul Radu Leca.

Citește și: Godină îi apără pe ”oamenii legii” implicați în conflictul de la Costinești: ”Mai dăduseră ceva lupte și înainte”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel