Agricultorii din Spania s-au alăturat valului de proteste. ”Trebuie să plătim prețuri foarte mari și totuși vindem la prețuri mici. Ne omoară”

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Au avut loc proteste ale fermierilor în Spania.

Agricultorii din Spania s-au alăturat omologilor lor europeni în organizarea de proteste în întreaga țară.

Asemenea fermierilor din alte părți, ei cer mai multă flexibilitate din partea Uniunii Europene, controale mai stricte asupra producției țărilor non-UE și mai mult sprijin din partea guvernului.

În mai multe regiuni au blocat drumurile și au cauzat perturbări grave în trafic. O demonstrație mare în centrul Madridului este planificată în acest lună.

Marți, fermierii au ieșit pe străzi în zonele agricole din interiorul nordic al Spaniei, conducând tractoare în convoaie, claxonând, fluturând steaguri spaniole și ținând pancarte. Ei au protestat și în regiunea nord-estică Catalonia, regiunea sudică Andalusia și Extremadura în vest.

Fermierii spanioli au nemulțumiri similare cu omologii lor din Franța, Belgia, Olanda, Italia și alte țări care au protestat recent.

Politica agricolă a UE

Ei spun că reglementările care fac parte din Politica Agricolă Comună a UE, împreună cu costurile ridicate ale combustibilului și energiei, fac dificilă obținerea de profit.

”Costurile, când vine vorba de producerea de grâu și orz, sunt foarte mari. Trebuie să plătim pentru îngrășăminte, pesticide, combustibil - ne omoară. Trebuie să plătim prețuri foarte mari și totuși vindem la prețuri mici”, a spus Esteban, un fermier care protesta în Aranda de Duero. 

Fermierii francezi protestatari i-au acuzat pe producătorii spanioli că îi subminează prin nerespectarea completă a regulilor UE. Săptămâna trecută, fostul ministru francez Ségolène Royal a stârnit controverse afirmând că roșiile organice spaniole erau ”fals organice”. În urma unui val de critici din partea industriei alimentare și agricole spaniole, premierul Pedro Sánchez a invitat-o pe Royal să încerce o roșie spaniolă.

Situația dificilă a fermierilor spanioli a fost complicată de secetă. Multe zone nu au avut niveluri normale de ploaie în ultimele luni, ceea ce afectează recoltele. Spania este cel mai mare producător la nivel mondial de ulei de măsline, dar prețurile au crescut din cauza producției scăzute. Săptămâna trecută, Catalonia a declarat starea de urgență din cauza unei secete care durează de trei ani, cea mai lungă înregistrată.

Protest la Roma

În alte părți, fermierii italieni s-au adunat de la nord la sud timp de o săptămână, protestând și ei împotriva reglementărilor și birocrației UE. Ei plănuiesc să se reunească la Roma la sfârșitul acestei săptămâni.

Prim-ministrul Giorgia Meloni i-a susținut, afirmând că Pactul Verde al UE va afecta disproporționat viața fermierilor. Dar fermierii sunt și îngrijorați de planurile guvernului de a pune capăt subvențiilor fiscale pentru sectorul agricol.

Marți, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că dorește retragerea unui plan de reducere a utilizării pesticidelor, descris ca ”un simbol al polarizării”.

Prim-ministrul belgian Alexander De Croo a salutat anunțul, spunând că este ”esențial să păstrăm fermierii pe drumul către un viitor agricol mai durabil, ca parte a hotărârii noastre de a finaliza Pactul Verde”, conform BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel