Bărbații din ziua de astăzi nu mai sunt cum erau cei de odinioară, forța picioarelor lor suferind o diminuare, în principal datorită trecerii la agricultura sistematică. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii britanici pe baza rezultatelor obținute din scanarea în 3D a oaselor piciorului, provenite de la schelete vechi chiar și de peste șapte milenii.
Daily Mail relatează că un studiu realizat la Universitatea Cambridge reliefează faptul că, odată cu trecerea omului de la viaţa de vânător-culegător la cea de agricultor, scheletul bărbaților a suferit modificări, respectiv oasele picioarelor au devenit mai puțin solide, scrie descopera.ro.
În urma cercetării s-a stabilit că, în urmă cu 7.300 de ani, bărbații din Europa Centrală aveau picioare foarte puternice, asemeni celor ale atleților de astăzi.
Însă, trecerea la agricultura sistematică și descoperirea plugului au influențat creșterea scheletului bărbaților, întrucât, viața devenind mai ușoară, oasele au devenit mai puțin puternice, tot mai asemănătoare cu cele ale persoanelor cu vieți sedentare din prezent.
Examinând schelete care au fost îngropate într-o perioadă întinsă pe parcursul a 6.150 de ani (cel mai vechi datând din 5.300 î.e.n. cu aproximație, iar cel mai recent din jurul anului 850 e.n.), oamenii de știință au descoperit că bărbaţii din populaţiile ce trăiau de-a lungul Dunării, în regiunea ocupată azi de Germania, Ungaria, Republica Cehă şi Serbia, aveau femure şi tibii mai solide, asemănătoare cu cele ale alergătorilor de cursă lungă, însă 3.000 de ani mai târziu, bărbaţii aveau picioare mai puţin puternice, mai apropiate ca forță cu cele ale persoanelor sedentare de azi.
Unul dintre oamenii de știință care au realizat studiul, Alison Macintosh, din cadrul departamentului de arheologie de antropologie a Universității Cambridge, a afirmat că "rezultatele sugerează că, odată cu trecerea la agricultura sistematică în Europa Centrală, bărbații au fost mai afectați decât femeile, deoarece progresul tehnologiilor şi specializarea oamenilor în diferite meserii a făcut ca aceştia să parcurgă distanţe tot mai mici pe jos şi să care poveri mai puţin grele".
Cercetătorii au descoperit aceste modificări scanând în 3-D oase ale piciorului (femure şi tibii) provenite de la schelete găsite în morminte, iar rezultatul studiului a fost prezentat la reuniunea anuală a Asociației Americane de Antropologie Fizică, din Calgary, Canada.
Citește și Studiu: De ce se schimbă apetitul sexual al bărbaţilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News