Agrostar: Există riscul ca de Paşti să nu avem carne de miel românesc pe piaţă

miei de paste
miei de paste

Există riscul ca de Paşti să nu avem carne de miel românească pe piaţă, afirmă, într-un comunicat, preşedintele Federaţiei sindicale Agrostar, Nicolae Ştefan.

Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine, afiliat la Agrostar, solicită autorităţilor să clarifice cât mai urgent problema inventarierii şi crotalierii animalelor. Oierii cer ca aceste operaţiuni să fie efectuate de crescători şi nu de medicii veterinari, transcrie Agerpres.

„Tergiversarea situaţiei va conduce la proteste de stradă ale crescătorilor de oi şi există riscul ca de Paşti să nu existe carne de miel românească pe piaţă, întrucât animalele fără crotalie nu pot fi sacrificate“, se menţionează în comunicatul de presă.

Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine a cerut adoptarea unei legi care să stabilească exact cine face inventarierea şi crotalierea animalelor, având în vedere că din anul 2011 aceste acţiuni nu mai sunt subvenţionate de stat.

Conform comunicatului de presă, proiectul de lege este în dezbatere la comisiile parlamentare, iar medicii veterinari, care doresc să câştige în continuare de pe urma acestei acţiuni de inventariere a animalelor, se opun textului propus de crescători.

"Cred că pe 8 februarie este prima şedinţă a Comisiei pentru agricultură. Până se dezbat lucrurile, până trece în plen, până este adoptată, până o promulgă preşedintele şi este apoi publicată în Monitorul Oficial trece cel puţin o lună şi jumătate.

Asta înseamnă că nu vom putea crotalia mieii şi, dacă nu-i crotaliem, nu-i putem tăia. În acest an, există marele risc de a nu exista carne de miel pe piaţă în preajma Paştelui. Anul trecut nu plăteam nimic la operaţiunea de crotaliere - identificare a mieilor, iar acum cred că pentru fiecare miel va trebui să plătim şase euro. În plus, statul nu mai subvenţionează nici vaccinarea anticărbunos, aşa că se va ajunge la şapte euro pentru fiecare animal. Este foarte mult şi nici până acum nu prea era rentabil să creşti animale, cu atât mai puţin de acum înainte.

Dacă ne-ar lăsa să facem noi identificarea animalelor, cheltuielile ar fi de maximum doi euro pentru fiecare animal", a subliniat Marcel Andrei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel