Ahmad Jamal, celebru pianist de jazz, compozitor şi dirijor american, a murit / Video

Ahmad Jamal, celebru pianist de jazz, compozitor şi dirijor american, a murit la vârsta de 92 de ani.

Văduva artistului, Laura Hess-Hey, a confirmat decesul său, scrie The Washington Post. Fiica sa Sumayah Jamal a declarat pentru The New York Times că artistul suferea de cancer la prostată.

Ahmad Jamal a influenţat munca multor muzicieni, între care pe cea a trompetistului Miles Davis şi a pianistului McCoy Tyner. Ahmad Jamal, născut Frederick Russell Jones la Pittsburgh şi care s-a convertit la islam în anul 1950, a primit multiple recompense de-a lungul a 7 decenii de carieră.

Ahmad Jamal a fost desemnat cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa în 2007. Artistul a obţinut un premiu Grammy pentru înteaga carieră în 2017.

Afro-american, Ahmad Jamal a debutat în anii 1940, în timpul revoluţiei bebop. A continuat să atragă un public larg către jazz

The New Yorker, în articolul publicat cu ocazia lansării a mai multor înregistrări inedite, a declarat că, în anii 1950, "conceptul său muzical era una dintre cele mai mari inovaţii din epocă, chiar dacă originalitatea sa îndrăzneaţă nu a ajuns mulţi ascultători".

Albumul "Ahmad Jamal at the Pershing: But Not for Me", lansat în 1958, a marcat debutul succesului său

Ahmad Jamal a rămas mai mult de 100 de săptămâni în palmarestul Billboard, clasamentul american al celor mai populare melodii. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel