Un studiu trage un semnal de alarmă asupra somnului, care ar putea facilita tensiunea crescută.
Publicitate
Un studiu a avertizat că cei cărora le place să tragă un pui de somn ar putea fi predispuși ulterior la o afecțiune a inimii. Somnul în mod regulat a fost asociat cu hipertensiunea arterială, care contribuie la accidente vasculare cerebrale și atacuri de cord.
Cercetătorii de la Xiangya Hospital Central South University au analizat 360.000 de persoane din Marea Britanie cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani. Între 2006 și 2019, participanții au oferit informații despre obiceiurile lor de somn, printre alți factori ai stilului de viață. Ei au fost urmăriți în medie timp de 11 ani fiecare, scrie The Sun. Participanții au fost împărțiți în grupuri în funcție de tiparele lor de somn în timpul zilei: ”niciodată/rar”, ”uneori” sau ”de obicei”.
Constatarea cheie a fost că persoanele care ”de obicei” dorm la prânz au un risc cu 12% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, în comparație cu cei care nu au dormit niciodată. Riscul lor de accident vascular cerebral a fost cu 24% mai mare.
Somnul și modelele de somn ale marii majorități a oamenilor din studiu au rămas aceleași pe toată durata. Dar au existat și unele schimbări, iar cei care și-au văzut perioada somnului crescând au avut un risc cu 40% mai mare de diagnosticare a hipertensiunii arteriale.
Un procent mare de oameni care au căzut în tiparul de somn ”obișnuit” au fost bărbați, oameni cu studii și venituri mai scăzute, fumători și consumatori de alcool. De asemenea, aceștia erau de obicei insomniaci sau sforăiau (ceea ce ar putea fi un simptom al apneei în somn).
Autorul corespondent al studiului, dr. E. Wang, a spus că ”a dormi la prânz în sine nu este dăunător”. Nu somnul în sine este periculos.
Cu toate acestea, poate fi un semn că cineva are un somn de proastă calitate noaptea, ceea ce în sine este legat de rezultate slabe ale sănătății generale.
”Aceste rezultate sunt deosebit de interesante, deoarece milioane de oameni s-ar putea bucura de un pui de somn regulat, sau chiar zilnic, fără a ști ce ascunde”, a spus dr. Wang.
Un somn prost din când în când și un pui de somn ulterior nu va ucide pe nimeni. Cu toate acestea, dovezile arată că persoanele care dorm deseori în timpul zilei sunt mai predispuse la afecțiuni, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Studiile arată, de asemenea, că este mai probabil să sufere de o moarte timpurie.
Dr. Michael A. Grandner, expert în somn și profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Arizona din Tucson, a spus că somnul de prânz ”nu este suficient” pentru a compensa daunele privării de somn din timpul nopții.
S-ar putea să credeți că un somn bun de noapte ar trebui să fie neîntrerupt. Dar, de fapt, neurotransmițătorul noradrenalina te face să te trezești de peste 100 de ori pe noapte, conchide o nouă cercetare de la Universitatea din Copenhaga. Este perfect normal și poate chiar să indice că ai dormit bine. Majoritatea oamenilor cred că un somn bun ar trebui să fie neîntrerupt. De aceea poate fi extrem de enervant să te trezești în miezul nopții când tot ce vrei să faci este să dormi.
O nouă cercetare de la Universitatea din Copenhaga arată că transmițătorul de stres noradrenalina te face să te trezești de multe ori pe noapte. Dar nu iti face griji. Totul face parte dintr-un somn normal și bun și poate chiar însemna că ai dormit bine. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu