După greierii şi viermii de făină, laptele de gândac forțează trendul în materie de nutriție. E plin de vitamine şi nutrienţi şi are şanse să devină un superaliment pe piaţa mondială.
Cum ar fi să-ţi comanzi o cafea cu lapte de...gândac? Sună îngrozitor, nu? Ei bine, nu asta consideră mai mulţi cercetători care promovează acestă substanță ca fiind următorul "boom" în materie de nutriție. N-o fi la fel de apetisant ca alte opțiuni de lapte alternativ cum e laptele de soia sau de migdale dar studiile arată că e de două ori mai nutritiv şi mai potrivit pentru copii, adolescenţi, femei gravide şi sportivi. Potrivit unui articol din revista Marie Claire, oamenii de știință au descoperit că laptele de gândac ar putea fi un nou superaliment care va face senzaţie în viitor.
Așa-numitele superalimente sau supermâncăruri sunt produse organice cu conţinut ridicat de minerale și compuși complecși care, în mod normal, nu s-ar găsi în mâncărurile obișnuite. Ultimele studii au relevat că acele cristale de lapte pline de nutrimente produse de gândacul de Pacific (Diploptera punctata) conțin de patru ori mai multe proteine decât laptele de vacă. De asemenea, laptele de gândac este plin de aminoacizi care ajută la creșterea şi regenerarea celulelor. Ar putea fi util şi în cazul bolnavilor de cancer. În plus, laptele de gândac este glicosilat, adică proteinele sunt „căptușite” cu zahăr, așa că oferă suficientă energie cât să ajute un alergător la maraton să-şi menţină performanţa pe toată durata cursei. „Cred că nimănui nu o să-i placă dacă îi spui: Am extras cristale de la un gândac și le vom transforma în mâncare”, afirmă biochimistul Subramanian Ramaswamy.
Potrivit Huffington Post, "experimentele arată că laptele de gândac se numără printre cele mai hrănitoare substanțe de pe planetă, cu un conținut ridicat de calorii." Însă, dacă te simți tentat să încerci această nouă "supermâncare", trebuie să știi că nu o vei găsi la gândacii de casă obișnuiți. Gândacul de Pacific, originar din Hawaii, este o raritate prin faptul că femela naște pui vii în loc să depună ouă, ca restul insectelor. Aceasta îşi hrănește embrionii care cresc în ea cu o substanță lichidă asemănătoare laptelui. Lichidul este obținut de la gândac printr-un proces laborios și nu tocmai plăcut. Pentru obţinerea laptelui, insecta trebuie secționată pe mijloc. Doar aşa, cristalele de lapte pot fi extrase din abdomen. Până când testele experenţiale vor deveni realitate, să fim recunoscători, totuşi, că la micul dejun încă ne mai putem mânca cerealele cu...lapte de vacă sau vegetal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu