Ce trebuie să respecte deținătorii de animale de companie dacă vor să utilizeze transportul în comun din București și județul Ilfov.
Șoferii mijloacelor de transport public din zona București-Ilfov vor fi instruiți periodic cu privire la accesul animalelor în mijloacele de transport public, a anunțat Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București - Ilfov (TPBI), scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, reprezentanții Direcției Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov au avut miercuri prima discuție cu șoferii mijloacelor de transport public din zona București-Ilfov.
Astfel de întâlniri vor avea loc săptămânal și vor viza prevederile referitoare la animale din Regulamentul pentru serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate în Municipiul București și Județul Ilfov, precizează sursa citată.
”Este un curs despre empatie, responsabilitate și respect. Regulamentul de transport s-a schimbat acum câțiva ani, însă aceste modificări trebuie explicate clar, pe înțelesul tuturor, ca să putem preveni abuzurile. Vă dau un singur exemplu din sesizările ajunse la noi: o tânără a fost dată jos din autobuz pentru că golden retrieverul ei nu purta botniță”, a afirmat Hilde Tudora, director Direcția Protecția Animalelor.
Potrivit TPBI, animalele de companie, precum câinii, au acces în mijloacele de transport public din București-Ilfov, atât timp cât sunt ținute în lesă și nu pun în pericol siguranța călătorilor.
În schimb, câinii din rasele periculoase sau agresive (Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, Amstaff, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor) trebuie să poarte și botniță.
”Șoferii noștri sunt instruiți periodic. Necesitatea pleacă de la actualizarea legislației, sunt prelucrate toate sesizările și pornind de la ele apar nevoi diverse. Toate modificările din regulament sunt explicate pe larg în platforma noastră. În plus, ne propunem ca aceste discuții cu Direcția Pentru Protecția Animalelor să aibă loc în fiecare zi de miercuri”, a declarat Cătălin Căpitanu, șef Serviciu Pregătire Profesională STB.
În mijloacele de transport în comun rulează filmulețe de promovare, privitoare la Regulament și accesul animalelor. Nerespectarea Regulamentului de Transport Public de către șoferi se sancționează. ”De comportamentul câinelui în mijloacele de transport răspunde proprietarul acestuia”, se mai precizează în comunicatul menționat.
Avocatul Florin Durgheu a vorbit despre instrumentele legale, pe de oamenii, iubitori de animale sau nu, le pot folosi pentru a asigura o condiție bună animalelor, știut fiind faptul că și acestea au drepturi.
”Egalitatea în fața legii există și la animale, nu doar la oameni. Doar că noi nu trebuie să mergem sau să ne raportăm doar la faptul că un cățel este egal cu un alt cățel sau că o pisică este egală cu o altă pisică sau orice animăluț este egal în fața legii cu altul, ci dimpotrivă, trebuie să mergem mai departe în sensul că legile care reglementează acum protecția animalelor, din punctul meu de vedere, sunt precare.
Pornind de la expertiza pe care o am în Drept Penal, dar fiind nu doar martor, ci și combatant, în ceea ce îi privește pe oameni legislația penală este cât se poate de normală, chiar corectă, chiar în regulă. Ceea ce este deficitar acolo este punerea în aplicare.
Nu același lucru putem să spunem despre legislația care reglementează protecția animalelor și mă refer, în special, la OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și Legea 205/2004 privind protecția animalelor republicată”, a declarat Durgheu la DC Anima de la DC News TV și DC News. Vezi articolul complet aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News