Există o activitate care nu a fost interzisă nici în țările cu cele mai stricte măsuri pentru stoparea coronavirusului: cumpărăturile de alimente.
Potrivit autorităților de sănătate din Statele Unite și Uniunea Europeană, nu există dovezi că alimentele sau ambalajele sunt o sursă sau o cale de transmitere a noului coronavirus, numit oficial COVID 19.
Sally Bloomfield, profesoară la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a fost întrebată de BBC MUNDO ce facem dacă am cumpărat fructe și legume. Cum ne protejăm de coronavirus?
"Produse proaspete, neambalate, pe care oricine ar fi putut pune mâna, spălați-le bine sub jet de apă și lăsați-le să se usuce", a spus Bloomfield. Unii pot crede că utilizarea săpunului este o măsură bună, suplimentară, pentru a spăla fructele și legumele în pandemie, dar nu este așa.
”Ai putea ingera reziduuri de săpun sau detergent absorbit de legume și fructe", avertizează The Food and Drug Administration (FDA), agenție a Statelor Unite din domeniul medical. Acest lucru ar putea provoca greață, vărsături și diaree.
FDA reiterează, de asemenea, care sunt pașii cheie pentru siguranța alimentelor: spălat, gătit și răcit. Dar în realitate, acești pași ar trebui să fie făcuți întotdeauna, nu doar în perioadele de pandemie.
"Deși este puțin probabil ca virusul să fie transmis prin alimente, regulile generale de igienă, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor și regulile pentru prepararea alimentelor trebuie respectate", transmite Federal Institute for Risk Assessment, organism de drept public al guvernului federal german. Virusurile sunt sensibile la căldură, iar riscul de infecție poate fi redus și mai mult prin încălzirea alimentelor.
VEZI ȘI: CORONAVIRUS: Ce să faci cu hainele după ce vii de afară. OMS semnalează o eroare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci