După mai mulți ani în care au locuit și muncit în străinătate, sunt și români care au decis să revină în țară. În momentul în care revin în țară, românii din Diaspora au de rezolvat mai multe probleme, legate de acte, șomaj, pensie, reînscrierea copiilor la o unitate de învățământ sau înmatricularea automobilului cumpărat în străinătate.
Dacă ai cumpărat mașina în străinătate și ai decis să revii acasă pentru totdeauna trebuie să-ți înmatriculeze automobilul în România.
Mai exact, ce trebuie să faci pentru a-ți înmatricula mașina în România? În primul rând, trebuie mergi la Regia Autonomă „Registrul Auto Român” (R.A.R.) pentru omologarea/autentificarea vehiculului/ITP – după caz.
În cazul vehiculelor importate din afara Uniunii Europene, acestea trebuie să fie cel puțin euro 3 (în nivelul normelor de poluare) pentru a li se putea elibera cartea de identitate.
Va trebui să completezi o cerere, să prezinți fișa de înmatriculare, contractul de vânzare - cumpărare, în funcție de operația solicitată. Tipizatelele pot fi descărcate AICI
Cu aceste acte, vei merge apoi la organul fiscal competent al autorității administrației publice locale pentru aplicarea vizei pe fișa de înmatriculare sau pentru obținerea certificatului de atestare fiscală, care atestă luarea în evidență a vehiculul pentru plata taxei asupra mijloacelor de transport.
Următorul pas, va fi să achiți taxa de înmatriculare, taxa certificatului de înmatriculare, taxa de autorizare provizorie, taxa pentru autorizația de circulație provizorie, timbrul de mediu pentru autovehiculele aflate la prima înmatriculare în România.
În continuare, vei merge la Societatea de Asigurări unde vei încheia asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de circulație.
IMPORTANT: Asigurarea de răspundere civilă (RCA) este obligatorie pentru a circula pe drumurile din România.
După ce ai pregătit toate documentele, trebuie să depui dosarul la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din orașul unde ți-ai stabilit domiciliul sau din municipiul București.
Lista de documente necesare pentru înmatricularea vehiculului
- cererea solicitantului;
- fișa de înmatriculare a vehiculului completată și avizată;
- cartea de identitate a vehiculului, eliberată de R.A.R., original și în copie;
- documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra
autovehiculului sau remorcii, original și copie;
- actul de identitate al solicitantului, original și copie;
- dovada plății pentru: timbrul de mediu, contravaloarea certificatului de
înmatriculare, contravaloarea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare;
- certificatul de autenticitate al vehiculului eliberat de R.A.R., cu excepția
vehiculelor noi, a autovehiculelor destinate competițiilor sportive și a vehiculelor
istorice;
- procura specială, după caz;
Autovehiculul poate fi folosit în România până la finalizarea procedurii de înmatriculare.
Circulația autovehiculelor și a remorcilor neînmatriculate este autorizată provizoriu de către Serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor
competente pentru o perioadă ce nu va depăși 30 de zile, dar nu mai mult de data la care expiră asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.
Autorizaţia de circulaţie provizorie dă dreptul titularului de a circula numai pe teritoriul
României.
Mai multe informații despre autorizarea provizorie - AICI.
Mai multe detalii privind procedura de înmatriculare - AICI.
Mai detalii despre taxele privind înmatricularea maşinii - AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci