EXCLUSIV  Ai deficit de vitamina D și te-ai gândit să stai la soare? Gândește-te de două ori. Dr. Cătălina Poiană vine cu recomandări

Prof. dr. Cătălina Poiană, prorectorul UMF Carol Davila din București, a fost invitată la DC News și  DC Medical unde a vorbit despre aportul de vitamina D. 

Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila a explicat care este cea mai bună metodă de a-ți lua cantitatea zilnică de vitamina D și în același timp a atras atenția asupra timpului petrecut la soare. Chiar dacă statul la soare este cea mai eficientă metodă, nu este și cea mai sănătoasă, potrivit medicului. 

„Simplu mers la mare și stat la soare nu reduce riscul de osteoporoză?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Aici este povestea cu vitamina D. Deci, la nivelul pielii, într-adevăr, se sintetizează în prezența radiațiilor solare, ultravioletelor, dar trebuie să știți că această sinteză a vitaminei D este mult scăzută, uneori complet întreruptă, în momentul în care se pune pe piele ecran solar, factor de protecție.

Bineînțeles că, mai ales la orele la care radiațiile ultraviolete sunt dăunătoare, este bine să stai pe plajă cu ecran solar și cu factor de protecție, bineînțeles că intervalul de timp când este recomandat să stai la soare pentru asta, este foarte devreme, undeva la ora 8 dimineața.

Dacă stai un sfert de oră îți faci suficientă vitamina D cât să-ți ajungă pe toată ziua. În același timp, nu o să recomandăm niciodată unui pacient să stea la soare neprotejat doar că să-și facă vitamina D, preferăm să-i dăm să-și ia vitamina D din cutie.”, a spus Dr. Cătălina Poiană.

Aportul alimentar este insuficient

„Aportul alimentar este total insuficient și cantitățile de produse care sunt bogate în vitamina D ar trebui consumate în niște cantități de-a dreptul astronomice. Spre exemplu, un carton de ouă întreg ca să-ți iei din ouă necesarul de vitamina D, ceea ce este imposibil.

Sunt unele alimente care se pot fortifica cu vitamina D, cum ar fi laptele sau sucurile de fructe, sau pur și simplu administrarea a 800 de unități internaționale de vitamina D pe zi la pacienții care sunt la risc, cum ar fi femeile în postmenopauză, vârstnicii sau mai ales vârstnicii instituționalizați.

Să nu se facă un exces pentru că există exagerări cu doze foarte mari de vitamina D și nu recomandăm deloc acest lucru.”, a spus Dr. Cătălina Poiană.

„Ar trebui să-și testeze nivelul înainte de a lua vitamina D?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Este o analiză costisitoare și ceea ce se face de obicei este dozarea 25 hidroxi vitaminei D care este markerul care ne aduce cel mai bine date legate de statusul de vitamina D, dar de cele mai multe ori dacă suntem la acele grupe de risc (femeie în postmenopauză, cineva care are o patologie autoimună sau care îl pune la risc, vârstnic) administrarea a 800, maxim 1000 de unități internaționale de vitamina D pe zi este suficientă și nu este necesară dozarea de rutină a 25 hidroxi vitaminei D, decât, evident , în cazuri selecționate.", a spus Dr. Cătălina Poiană la DC News și DC Medical. 

 

Youtube video image

VEZI ȘI: EXCLUSIV  De ce nu trebuie să ții o dietă drastică de slăbire. Dr. Cătălina Poiană: Orice om care este în această situație trebuie să înțeleagă / video https://www.dcnews.ro/de-ce-nu-trebuie-sa-tii-o-cura-drastica-de-slabire-dr-catalina-poiana-orice-om-care-este-in-aceasta-situatie-trebuie-sa-inteleaga-video_927448.html#google_vignette 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel