Ai dreptul la concediu maternal dacă altă femeie ți-a născut copilul?

Curtea Europeană de Justiție este în dilemă. Doi avocați generali au dat soluții diferite în două cazuri similare – o femeie are dreptul la concediu maternal dacă o mamă purtătoare i-a adus copilul pe lume?

Judecătorii europeni trebuie să decidă dacă dreptul la concediul de maternitate plătit se acordă și femeilor care au un copil născut de o mamă purtătoare. Pentru a oferi o lămurire în acest sens, există două exemple.

În cazul de față, un tribunal britanic întreabă instanța europeană  "dacă o femeie are dreptul la un concediu de maternitate plătit, chiar dacă nu ea a adus pe lume copilul, acesta fiind născut dintr-o mamă purtătoare”.  Întrebarea este puțin altfel formulată de către un tribunal irlandez, care cere CEJ să precizeze "dacă  constituie o încălcare a dreptului Uniunii faptul că unei femei al cărui copil genetic este născut grație unei convenții cu o mamă purtătoare îi este refuzat beneficiul unui concediu plătit”.

Instanțele din aceste țări au fost sesizate de către două femei ale căror angajatori au refuzat să le dea concediu de maternitate motivând că micuții lor au fost născuți de mame purtătoare. În situația de față, s-a decis consultarea Curții Europene.

În acest moment intervine rolul avocatului general CEJ, o instituție unică care are menirea de a asista Curtea în hotărârile sale.

Cazul britanic a fost examinat de avocata Juliane Kokott, care a concluzionat: "O mamă comanditară care a obținut un copil în cadrul unei convenții de gestație pentru altul are dreptul, cel puțin,  la concediul de maternitate prevăzut de dreptul Uniunii, dacă ia în grijă copilul după nașterea lui, dacă gestația pentru altul este legală în statul membru în cauza și dacă sunt îndeplinite condițiile din acest stat”.  Potrivit acesteia, concediul minim de 14 săptămâni ar trebui împărțit între mama purtătoare și mama comanditară, pentru că acesta servește și la dezvoltarea relației dintre mamă și copil (nu doar la refacerea mamei după ce a dat viață unui copil – n.r.).

Din contră, colegul său Nils Wahl, de asemenea avocat general al CEJ este de părere ca o mamă comanditară nu poate fi comparată cu o femeie care dă naștere unui copil, suportând constrângerile fizice și psihice ale sarcinii. Curtea Europeană de Justiție are mai multe luni la dispoziție pentru a oferi răpunsurile celor două tribunale, scrie Avocatura.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel