EXCLUSIV  Ai făcut teste de inteligenţă pe Internet? Nu sunt reale! Cine este singura persoană care are voie să supună oamenii la astfel de teste

Fotografie de la Andy Barbour, Pexels
Fotografie de la Andy Barbour, Pexels

Jakob Pietschnig, profesor de psihologie și șef al departamentului de psihologie diferențială și de psihodiagnoză de la Universitatea din Viena, a explicat cine este singura persoană care are voie să supună oamenii la teste de inteligenţă. 

”În ce țări există cel mai mare interes de a măsura inteligența? Puteți face anumite distincții, printre colegii dvs.? Sunt, oare, americanii, germanii, chinezii mai interesați de asemenea măsurători? Ce ne puteți spune despre istoria măsurării inteligenței? Când a apărut și ce școli de gândire au existat?”, a întrebat Radu Golban, moderatorul emisiunii Outlook de la DC NEWS TV. 

”Pe scurt, primele teste de aptitudine datează cam din anul 2000 î.H. și au fost elaborate în Imperiul Chinez. Au fost primele teste oarecum standardizate. Evident, erau foarte diferite de ceea ce facem noi azi. Dar, ca să devii un înalt funcționar de stat, un mandarin, erai supus și pe vremea aceea la teste standardizate. Candidații erau puși să scrie compuneri. Li se puneau întrebări despre obiceiuri și tradiții, despre ritualurile vieții publice și religioase. Erau puși să tragă cu arcul și să meargă călare etc. În condiții de testare standardizate. Acesta a fost, de fapt, momentul revoluționar. Deci începuturile sunt foarte vechi. Dar testele clasice de inteligență, testele comportamentale, încep în primul deceniu al secolului XX. Alfred Binet a fost un medic parizian.

În 1909, Binet și-a exprimat nemulțumirea că metodele de diagnosticare a „idioției“ erau neuniforme. Dacă un copil era consultat de mai mulți medici, unii îl diagnosticau drept „idiot“, alții nu. Atunci, Binet și-a dat seama că lucrurile trebuie făcute mai bine și a prezentat primul test standardizat, un test cu structură simplă și clară. Inițial, testul era folosit numai la copii, așa cum prevedeau normele atunci. De-a lungul timpului, au apărut teste formale mai ample. Se spune adesea că războiul este tatăl tuturor lucrurilor. Lucru valabil și în cazul acestor teste: în fazele de recrutare din Primul și din Al Doilea Război Mondial, mai ales în spațiul american, au fost realizate primele teste standardizate în masă. Au fost primele teste de grup, atât verbale, cât și nonverbale. Cu alte cuvinte, și analfabeții puteau fi clasificați în funcție de nivelul de inteligență. Iar testele au continuat să fie îmbunătățite și înnoite. De exemplu, au fost introduse testele adaptive: sensul lor era ca participanții să nu fie frustrați sau copleșiți din cauza sarcinilor prea simple sau prea dificile. Instrumentele de testare pe care le avem azi sunt rodul unui know-how de peste 100 de ani, și numai psihologii au dreptul să le utilizeze", a declarat prof. mag. dr. Jakob Pietschnig, de la Universität Wien.

Testele de inteligenţă de pe Internet nu sunt reale

"Dacă găsiți un test de inteligență pe Internet, puteți fi sigur că nu e un test de inteligență adevărat. E o simplă însăilare. Dar legea interzice ca instrumentele de testare psihometrică să fie vândute nepsihologilor. Așa cum medicul este singurul care are voie să prescrie medicamente, la fel și psihologul este singurul care are voie să supună oamenii la teste de inteligență", a concluzionat profesorul de psihologie. 

CITEŞTE ŞI  Testele de inteligență ar putea înlocui interviul de angajare? Răspunsuri importante vin de la Jakob Pietschnig

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel