Iulian Urban, senator PDL de Ilfov, propune creșterea pedepsei maxime pentru infectarea voită cu virusul HIV, ce poate provoca SIDA, de la 5 la 15 ani de închisoare. Reprezentanții societății civile susțin, însă, ca acest lucru nu ar face decât să crescă nivelul de discriminare. Mai mult, amintesc autorităților că în țările civilizate trendul este de nu mai sancționa transmiterea HIV ca infracțiune separată, ci de o sancționa ca atentat la viața unei persoane sau la sănătatea ei. Pentru că uităm că pe lângă HIV, pe cale sexuală se pot transmite voit multe alte boli, printre care hepatita B, care poate duce la deces.
Senatorul Iulian Urban se leagă de un caz prezentat în presă conform caruia un barbat din Botosani, bolnav de SIDA, era acuzat ca si-a ucis sotia dupa ce cu stiinta i-a transmis virusul HIV. I-a ascuns acesteia faptul ca era infectat, iar sotia a decedat din cauza complicatiilor de sanatate generate de contaminarea cu virusul HIV.
Astfel, senatorul propune ca Legea nr. 15/1968 - Codul penal al Romaniei să se modifica si să se completeze dupa cum urmeaza:
La art. 309 (Contaminarea venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit), dupa alin. 3) se introduce alin. 4) cu urmatorul cuprins: “Art. 309. - Transmiterea unei boli venerice prin raport sexual, prin relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex sau prin acte de perversiune sexuală, de către o persoană care ştie că suferă de o astfel de boală, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani. Transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit - SIDA - de către o persoană care ştie că suferă de această boală se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani. Instanţa de judecată va dispune măsura de siguranţă a obligării la tratament medical. Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.”
"In multe tari ale lumii, printre demersurile de combatere a discriminarii apare si incercarea de nu mai sanctiona transmiterea HIV ca infractiune separata, ci de o sanctiona ca atentat la viata unei persoane (omor) sau la santatea ei, cu circumstantele aferente”, a declarat pentru De Ce News, Liana Velica de la ARAS - Asociatia Romana Anti-SIDA.
”Se considera ca numirea SIDA expres in codul penal (este singura boala numita in acest cod) determina cresterea discriminarii fata de toate persoanele care traiesc cu HIV. Persoanele care transmit voluntar virusul pe cale sexuala (indiferent de tipul de practica) pot fi sanctionate prin atentat la sanatatea sau viata altei persoane, intrucat exact aceasta este situatia. Nu este correct sa numim si sa sanctionam prin codul penal clar doar transmiterea HIV si nu si transmiterea unui papiloma virus (care poate determina cancer si deces) sau a virusului hepatitei B (care poate avea forme fulminante si in unele cazuri poate duce la deces). Pana la urma infectia cu HIV devine boala cronica pentru care exista in prezent tratament de sustinere, adica nu mai este in toate situatiile o boala fatala”, a punctat Liana Velica.
”In plus, decizia de sanctionare trebuie sa fie influentata de circumstantele in care a avut loc fapta, inclusiv de existenta consimatmantului persoanei care a fost victima”, au mai adăgat reprezentanții ARAS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News