Procesele pentru despăgubiri în cazul accidentelor rutiere durează mult prea mult în România, afirmă Cătălin Codescu, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie din România.
L-am întrebat pe Cătălin Codescu dacă dosarele de despăgubiri în urma accidentelor rutiere se soluţionează greu în instanţă.
"Din păcate da. La un accident din Franţa, cu două victime implicate, lăsat cu un diagnostic de tetraplegie pentru o victimă, a fost soluţionat definitiv în trei ani de zile. La noi, în marea majoritate a cazurilor, în trei ani nu se încheie nici activitatea de urmărire penală. Dosarul nici nu pleacă de la Poliţie sau Parchet într-un interval de până în trei ani de zile. Apare şi ancheta judecătorească, ce durează şi ea.
Deci, din păcate, un interval rezonabil de timp, cum ne obligă CEDO să avem în vedere când soluţionăm cauzele, nu se respectă în România sub nicio formă. Ele nu se finalizează decât într-un interval mediu de 4-5 ani. Sunt cauze care s-au finalizat şi în 9 ani. Este mult prea mult, atât pentru calitatea activităţii de înfăptuire a justiţiei, pentru încrederea oamenilor în justiţie, cât şi pentru nevoile victimei. O traumă psihoemoţională nu se poate închide, astfel încât să se activeze acel proces de redresare a victimei, decât atunci când stimulul dispare. Ori stimulul ce ţine de accident va fi activ până se închide cauza. Una e să fie activ un an, doi, şi să se închidă, după care victima să înceapă să se redreseze psihoemoţional, şi alta e să dureze 4-5-6 ani.
Judecătorii nu au din păcate aceste aspecte în vedere când compensează victima", a declarat Cătălin Codescu, preşedintele AVAC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu