Te poți otrăvi dacă gătești greșit orezul.
Mulți oameni se pun în pericol atunci când gătesc greșit orezul, avertizează oamenii de știință. Unii nici nu știu un de greșesc, dar un experiment recent a scos la iveală că fierberea orezului într-o oală, până când se evaporă apa, ne poate expune la otrăvirea cu arsenic. Mai exact, arsenicul contaminează orezul din cauza toxinelor și pesticidelor folosite la cultivare, scrie doctorulzilei.ro.
Andy Meharg, profesor de biologie la Queens University Belfast, a testat mai multe metode de gătit pentru a vedea cum se modifică nivelul de arsenic în funcție de modalitatea de preparare. Prima dată acesta a folosit două pahare de apă la un pahar de orez, iar apa a fost lăsată să se evapore, o metodă folosită des. Profesorul a observat că acest mod de pregătire duce la eliminarea celei mai mari cantități de arsenic.
A doua metodă testată a fost folosirea a cinci pahare de apă la un pahar de orez, iar apa rămasă în plus a fost aruncată, nu lăsată să se evapore. Această modalitate de prepararea scăzut cantitatea de arsenic la jumătate, față de prima metodă.
A treia modalitate de gătit a fost să lase orezul la înmuiat peste noapte, înainte de a fi preparat, iar nivelul de arsenic a scăzut cu 80%, spre deosebire de prima metodă. Astfel, concluzia expertului este că înmuierea orezului înainte de preparare și fierberea într-o cantitate mare de apă (cinci cești de apă la o ceașcă de orez) pare să fie cea mai sigură și sănătoasă modalitate de gătit.
"Nu mânca după șase seara dacă nu vrei să te îngrași"! Acest îndemn nu este neapărat adevărat, susțin unii nutriționiști.
Chiar dacă vrei să slăbești nu e indicat să sari peste cină. Trebuie, însă să ții cont de câteva reguli destul de siple. În primul rând, cina trebuie să asigure 15-29% din necesarul zilnic de calorii, trebuie să conțină cele mai puține calorii dintre cele trei mese principale și să fie evitate alimentele grele, bogate caloric. Cina este ultima masă a zilei și trebuie să conțină o porție de proteine și puține grăsimi, scrie Realitatea.net.
"Masa de seară ştie toată lumea că nu trebuie să fie extreme de abundentă, deşi dacă nu ai mâncat în timpul zilei trebuie să mănânci fie că e seara, fie că e dimineaţa", a explicat Dr. Corina Zugravu, lector la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti şi cercetător la Institutul de Sănătate Publică, potrivit doctorulzilei.ro.
Dacă vrei să îți păstrezi silueta de invidiat seara poți opta pentru fructe proaspete. Cele mai indicate fructe înainte de culcare sunt bananele deoarece conțin triptofan, un amino acid care vă ajută să vă liniștiți și să dormiți mai bine. Alte fructe bogate în fibre sunt portocalele, perele, merele și fructele de pădure.
Tot seara poți mânca legume. Fasolea, lintea, mazărea și brocoli sunt surse importante de fibre. Cartofii și soia au același efect ca bananele deoarece conțin triptofan. Lactatele degresate sunt foarte bune în curele pentru slăbit datorită calciului care stimulează metabolismul şi arde grăsimile. La cină mai poți mânca cu încredere ovăz sau orez brun, sunt bogate în fibre și nu îngrașă. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu