EXCLUSIV  Ai liber în minivacanța de 1 Decembrie 2023? Ce se întâmplă cu recuperarea muncii

FOTO: Freepik @senivpetro
FOTO: Freepik @senivpetro

Recuperarea muncii de după minivacanțe nu garantează eficiența economică. Motivul pentru care orele în plus nu garantează restabilirea continuității activității îl aflați în rândurile de mai jos.

Având în vedere minivacanțele de care beneficiază mulți dintre angajații din România, se pune des problema recuperării activității acestora în zilele imediat ulterioare zilelor libere.

În ultimii ani, zilele libere acordate de legile române s-au înmulțit considerabil, iar românii au salutat aceste acte normative care, potrivit specialiștilor, ar fi o iluzie a timpului liber.

Pe lângă diferențele create la nivelul familiilor în care unul dintre parteneri lucrează la stat, având astfel ziua liberă garantată, și celălalt care lucrează în sectorul privat și care nu are asigurată ziua liberă, fenomenul „minivacanțelor” din România ar contribui la discontinuitatea activității economice.

În acest context, mulți dintre angajatori preferă să ofere mai multe ore de muncă angajaților în speranța că astfel se va recupera activitatea.

Vezi și: Minivacanță 30 noiembrie - 1 Decembrie 2023. Coșea: Cei care ne conduc ar trebui să se mai gândească cum dau zilele libere

Restabilirea continuității în activitatea întreprinderii- o iluzie

De aceea, am luat legătura cu analistul economic Mircea Coșea, acesta spunând că recuperarea muncii în modul în care are loc astăzi nu ajută la restabilirea elementului continuității:

Compensarea zilelor libere nu se face prin mai multe ore de muncă în zilele imediat următoare liberelor. Aceste recuperări sunt niște lucruri iluzorii. Ele nu contribuie la prosperitatea economiei. În România avem o goană după minivacanțe care este un subiect principal pentru politicienii români, care nu e decât populism, sunt acțiuni electorale.”, ne-a spus analistul economic, Mircea Coșea.

Minivacanțele ar trebui să fie mai bine gestionate

Mai departe, specialistul a mai pus problema utilității acestor zile libere având în vedere că sunt observate diferențe la nivelul activității particulare și a celei publice:

„Se mai creează un element care ar trebui judecat cu mai multă grijă. Diferențe care încep să apară între cine lucrează în sfera publică și care beneficiază de aceste zile și cine lucrează în sfera privată care nu întotdeauna beneficiază. În sfera privată, interesul pentru profit și acoperirea tuturor nevoilor pe care le are acest sector nu permite întreprinderii să dea astfel de zile libere. Deci și la nivelul familiilor apar diferențe. Aceste minivacanțe ar trebui mai bine judecate și mai bine gestionate. Nu cred în niciun caz în posibilitatea recuperărilor, care de multe ori nu dă rezultate. E o concesiune care ține mai mult de un birocratism. Există un ritm al activității care nu poate fi modificat doar pentru că cineva ar vrea să justifice o anumită libertate în minivacanțe.”, a mai precizat analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel