Chifteluţele suedeze, popularizate în întreaga lume prin asocierea cu gigantul scandinav al mobilei Ikea, s-ar putea să nu fie suedeze până la urmă, relatează CNN joi pe site-ul său.
Într-o declaraţie care i-a şocat pe pasionaţii de gastronomia suedeză, contul oficial de Twitter al Suediei a sugerat că popularele chifteluţe ar putea fi originare din Turcia.
'Chifteluţele suedeze sunt de fapt bazate pe o reţetă pe care regele Carol al XII-lea al Suediei a adus-o acasă din Turcia la începutul secolului al XVIII-lea. Să respectăm faptele', se menţionează în postarea pe Twitter. Postarea a atras sute de comentarii din partea utilizatorilor de Twitter, care au părut şocaţi, consternaţi sau amuzaţi de informaţie, iar personalul site-ului Sweden.se, sursa oficială a acesteia, a răspuns la mare parte dintre ele.
Reacții de tot felul
Alţii au sugerat moduri în care Suedia să ispăşească faptul că şi-a asumat paternitatea celebrelor chifteluţe. Nu în ultimul rând, unii internauţi au profitat de moment să abordeze subiectul arzător al revenirii lui Zlatan Ibrahimovic la naţionala de fotbal pentru turneul final al Cupei Mondiale din Rusia.
'Suntem pregătiţi să uităm de asta dacă ni-l daţi pe @Ibra_official', a scris Ismail Unal. Unii au găsit prilejul de a oferi propriile lecţii de istorie, insistând de exemplu asupra faptului că Turcia nu exista ca naţiune în timpul lui Carol al XII-lea al Suediei şi prezentând şi alte cazuri de lucruri însuşite de Suedia, precum cuvântul turcesc 'kalabalik', care înseamnă 'aglomerat' în turcă şi 'haos' în suedeză. Un utilizator de Twitter a fost pur şi simplu recunoscător pentru informaţie.
[citeste si]
'Mulţumesc pentru acest fapt! Multă dragoste din Turcia', a scris Fatih The Observer.
Din ce sunt făcute chifteluțele suedeze
Chifteluţele suedeze sunt consumate în mod tradiţional cu un sos cremos maro, cartofi piure sau fierţi şi gem de merişor, un condiment dulce popular în special în nordul Europei. Regele Carol al XII-lea al Suediei a devenit rege la vârsta de 15 ani în 1697 şi a petrecut apoi mai mulţi ani la Bender, acum în regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, care se afla atunci sub dominaţie turcească. El s-a întors în Suedia în 1715, din câte se presupune cu o reţetă pentru chifteluţe.
Faima mondială a acestui fel de mâncare de astăzi este pusă în mare parte pe seama prezenţei lor în meniul magazinelor Ikea din întreaga lume, notează CNN. Compania suedeză oferă acum şi o variantă vegetariană a popularelor chifteluţe în multe din restaurantele sale, care a fost lansată în 2015 în cadrul eforturilor sale de a reduce amprenta de carbon şi de a încuraja consumul de alimente mai sănătoase. Boabele de cafea şi sarmalele din foi de varză au fost şi ele aduse în Suedia de Carol al XII-lea, potrivit agenţiei turce de stat Anadolu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News