În cât timp evoluează o carie? Sau, mai bine zis, dacă a noastră carie este un punct, din acel moment, îi mai putem opri evoluția fără intervenția medicului?
La această întrebare ne-a răspuns dr. Alexandra Mircea.
„Faptul că o carie e un punct sau noi vedem doar un punct e relativ. Da, există varianta ca acea carie să fie doar un punct sau doar o colorație și să rămână așa toată viața, însă există și varianta să fie doar la suprafață un punct, iar atunci când se curăță să se descopere că toată suprafața interioară e afectată. Diferența o face medicul când vede dinții, mai ales dacă face și o radiografie suplimentară.
Ce le pot spune pacienților e că acele controale periodice, la 6 luni sau anuale, îi pot pune-n gardă.
Evoluția unei carii de la un punct până la o carie mai mare poate varia în funcție de grija pe care-o avem față de dinții noștri și de alimentație. Dar controlul constant ne asigură că vom sta departe de aceste carii”, ne-a spus dr. Alexandra Mircea.
Care a fost cel mai grav caz pe care l-ați tratat? Vorbiți-ne despre acest caz, în ce a constat complexitatea sa.
„Nu cred că pot pune degetul pe un caz complex, sunt fel și fel de cazuri complicate, care necesită, spre exemplu, colaborarea interdisciplinară a mai multor medici - medic ortodont, protetician, chirurg, parodontolog sau endodont. E nevoie de o echipă întreagă care să lucreze la caz tocmai pentru ca dinții pacienților să fie nu doar frumoși la final, ci și sănătoși și poziționați într-o mușcătură corectă, echilibrată.
Sunt, de exemplu, pacienți al căror plan de tratament durează și 2-3 ani pentru că nu au os și durează până le facem adiție de os, așteptăm să se integreze, după care punem implantul, apoi așteptăm din nou să se integreze. E vorba de întinderea lor în timp, iar noi facem tot ce trebuie în așa fel încât, la final, pacientul să fie pe deplin mulțumit de rezultat”, a mai zis medicul.
Care este cel mai important sfat pe care îl dați cititorilor DCNews dincolo de „spălați-vă de minimum două ori pe zi pe dinți” sau „mergeți o dată la șase luni la dentist”?
„Sfatul meu e ca toți oamenii să-și găsească un medic dentist cu care să se împrietenească, pentru ca fiecare control pe care-l au să fie ca o întâlnire cu un vechi prieten, care să le facă plăcere, nicidecum să le provoace anxietate. În afară de asta, le-aș mai transmite să se bucure de o viață echilibrată”, a mai zis dr. Alexandra Mircea.
Toată lumea vrea un zâmbet de Hollywood. Vrem să avem dinți drepți, de-un alb imaculat, dar îi putem avea totodată și sănătoși?
Albirea dentară este o procedură stomatologică la care din ce în ce mai mulţi pacienţi apelează. Preocuparea faţă de aspectul estetic personal ia din ce în ce mai multă amploare, iar când vine vorba de zâmbet, cartea de vizită a unei persoane, interesul este mare. Albirea dinților este soluția ideală pentru toți cei care își doresc un zâmbet strălucitor, precum cel al vedetelor.
Exista mai multe variante de albire dentară. Medicii recomandă ca pacientul să apeleze la o procedură de albire dentară numai după ce discută cu un specialist. Despre acest subiect am discutat cu dr. Alexandra Mircea.
Albirea dentară - acest subiect controversat. Ne putem face albire cu tot felul de benzi sau alte produse pe care le găsim pe Internet? Când devine periculoasă albirea? Care este cel mai mare grav lucru care ni se poate întâmpla dacă facem albire? Vedeți mai multe aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu