Românii aflaţi în străinătate care, din diverse motive, nu pot veni în ţară pentru dezbaterea unei succesiuni pot încheia procuri prin care să desemneze alte persoane să le reprezinte la birourile notariale.
Dumitru Viorel Mănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici (UNNPR) a ţinut să precizeze pentru avocatnet.ro următorul lucru: "Opţiunea succesorală se exercită, în cele mai multe cazuri, în sensul acceptării moştenirii, iar declaraţia de acceptare nu trebuie să îmbrace obligatoriu forma autentică, astfel cum dispune art. 1108 Cod civil; din acest motiv, notarii publici o iau in considerare chiar dacă este întocmită în străinătate în forma locală, mai ales dacă solicitantul nu s-a putut adresa misiunii diplomatice ori consulatului român din statul respectiv."
Cu alte cuvinte, mandatarea unei persoane doar pentru acceptarea succesiunii se poate face la un notar din ţara unde este succesibilul care nu poate fi prezent la biroul notarial unde se dezbate moştenirea. În anumite cazuri, poate fi acceptată şi procura de reprezentare la moştenire întocmită de un notar din străinătate, scrie Rador, citând ziarulromanesc.at.
Declaraţia de acceptare arată, totuşi, numai că succesibilul şi-a însuşit calitatea de moştenitor. O procură care dă mai multe drepturi mandatarului este "un act mai complex, cu conţinut variabil" şi poate fi întocmită la un notar din străinătate doar dacă decedatul era necăsătorit sau văduv şi nu avea datorii.
"Astfel, uneori cuprinde, pe lângă acceptare, obligarea mandatarului de a întreprinde demersuri necesare obţinerii probelor pentru dovedirea calităţii de moştenitor legal sau testamentar, stabilirea numărului moştenitorilor sau a componenţei masei succesorale; această situaţie este aplicabilă în ipoteza în care autorul moştenirii era văduv sau necăsătorit, iar de pe urma lui au rămas doar bunuri şi drepturi, nu şi obligaţii. Şi în acest caz, procura întocmită în forma locală poate fi luată în considerare", a mai explicat preşedintele UNNPR.
Deplasările la consulat nu pot fi evitate dacă decedatul era căsătorit şi/sau când moştenirea are şi pasiv succesoral (datorii), pentru că în Codul civil există reglementări stricte în ceea ce priveşte aceste situaţii: "Regimul matrimonial încetează la deces, iar lichidarea lui este strict reglementată.
Potrivit art. 320 din Codul civil, pot constitui act de lichidare doar hotărârea judecătorească definitivă sau înscrisul întocmit în formă autentică notarială. În procedura succesorală, creditorii moştenirii trebuie - potrivit art. 1155 Cod civil - să fie plătiţi înainte de a avea loc partajarea bunurilor între moştenitori; datoriile moştenirii nu pot fi acoperite în întregime din sumele de bani rămase la deces, motiv pentru care stingerea lor se poate realiza prin darea în plată a unor imobile ce intră în masa succesorală - act care, de asemenea, trebuie să fie încheiat în formă autentică", mai arată preşedintele UNNPR în răspunsul oferit redacţiei noastre, pe care îl puteţi citi în întregime în fişierul ataşat articolului.
În acest context, e bine de ştiut că, de curând, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat organizarea, în 2023, a 144 de consulate itinerante (mobile) în 25 de state, pentru a oferi românilor din străinătate acces mai uşor la acte notariale, documente de călătorie şi de stare civilă sau alte acte din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci