Ai o umflătură dureroasă la încheietura mâinii? Posibil să fie un chist sinovial. Ce trebuie să știi

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Te confrunți cu probleme legate de articulațiile mâinilor și ți-a apărut o umflătură dureroasă? S-ar putea sa fie vorba despre un chist sinovial.

Chistul sinovial este un mic sac plin cu lichid care se formează pe sau în apropierea unei articulații sau a învelișului unui tendon, scrie dcmedical.ro. Se dezvoltă la nivelul încheieturii mâinii, dar poate apărea și la mână, gleznă, picior sau genunchi.

Se prezintă ca o mică umflătură sub piele, în cazul celui de la încheietura mâinii, fiind vizibilă în mod deosebit atunci când palma este ținută la 90 grade față de încheietură. Cel mai adesea se găsește pe fața dorsală a încheieturii, dar poate să apară și pe fața palmară sau la nivelul degetelor.

Principalul simptom este durerea, care poate fi localizată la nivelul chistului sau poate iradia la mână sau antebraț. Pot fi moi sau tari și pot varia de la dimensiunea unei boabe de mazăre la una a unei mingi de golf. Nu se știe, încă, de ce apar aceste chisturi sinoviale, însă se pot forma atunci când lichidul sinovial se scurge dintr-o articulație.

Cine este predispus la apariția chisturilor sinoviale

Chisturile sinoviale apar la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, cu o pondere mai mare în rândul femeilor. Persoanele care folosesc articulațiile în mod viguros sunt mai expuse să dezvolte chisturi sinoviale. De asemenea, chisturile pot apărea în urma unor leziuni/traumatisme ale articulațiilor sau tendoanelor.

Diagnosticare și tratament

Diagnosticarea se face prin examinare clinică, ecografie sau RMN. Un chist sinovial nu are nevoie de tratament atâta timp cât nu provoacă disconfort sau durere. În unele cazuri, acestea se pot retrage fără vreo intervenție, în altele se poate ajunge chiar și la perioade mari de rezolvare a problemei.

În cazul în care chistul apasă pe un nerv, medicul va recomanda tratament antiinflamator. Chisturile se pot îndepărta atunci când sunt prea mari și deranjează, inclusiv la realizarea activităților cotidiene, iar îndepărtarea se poate realiza prin aspirația lichidului din chist sau prin intervenție chirurgicală, notează Medical News Today.

Este recomandat masajul la nivelul zonei în care se află chistul, în limita suportabilității durerii. Poate ajuta la resorbirea lichidului sinovial.

Vezi și: Bei cafea și ai endometrioză sau chisturi ovariene, fibroame, polipi uterini? Avertismentul medicului Cristina Toader

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel