Pilotul TAROM Cezar Osiceanu a explicat cum zboară piloţii de avion atunci când au de înfruntat o furtună.
"Ai privit vreodată vreo furtună în ochi? Ia uite-o pe asta!
Unde este
- verde este ploaie
- unde este galben ocoleşti că are şi turbulenţă
- roşu nici să nu te gândeşti
- magenta: acolo nici Dumnezeu nu te mai scapă!" a transmis pilotul Cezar Osiceanu.
În GALERIA FOTO puteţi vedea şi fotografiile realizate de la bordul unui avion cu o furtună.
Grindină, averse torenţiale, furtuni cu viteze ale vântului de peste 90 km/h. Aceste fenomene vor avea loc în mai bine de jumătate de ţară sâmbătă, 30 iulie.
Astfel, până pe 31 iulie, ora 22:00, este în vigoare un COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată. În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată în cea mai mare parte a teritoriului. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.
Tot până pe 31 iulie, la ora 10:00, este în vigoare şi un COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică accentuată. În intervalul menționat în vestul, nord-vestul, centrul și sud-vestul țării, precum și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70...90 km/h, vijelii puternice, ploi abundente, frecvente descărcări electrice și pe alocuri căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 40...60 l/mp.
CODUL ROŞU este valabil pentru judeţele din vestul ţării, până pe 30 iulie, la ora 20:00. Fenomenele vizate sunt intensificări puternice ale vântului, instabilitate atmosferică deosebit de accentuată
În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90...100 km/h. Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).
Valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică, vor fi intervale cu instabilitate atmosferică temporar accentuată. Se vor semnala averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Sâmbătă temperatura maximă va fi de 35...36 de grade, iar duminică se va situa în jurul a 31 de grade. Temperatura minimă va fi de 19...20 de grade.
Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), în săptămâna 1-8 august, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în extremitatea de vest a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor.
În săptămâna 8-15 august, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în vest și nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. În săptămâna 15-22 august, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
În săptămâna 22-29 august, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi local deficitar în sud, centru, est și la munte, a transmis ANM.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News