Ai probleme cu plata ratelor? O instituţie din România te poate ajuta gratuit să renegociezi cu banca. Coşea: Nu ştie multă lume de ea

Foto de Buffik, Pixabay
Foto de Buffik, Pixabay

La cererea Uniunii Europene, în România a fost înfiinţată o instituţie care îi poate ajuta pe români să scape de ratele mari la credite. 

Robor la 3 luni a depăşit 8%, astfel că ratele românilor au explodat. La 1 ianuarie 2021, Robor la 3 luni era 1,53%, transmite România TV. Astfel, o rată care atunci era de 1366 lei, este acum de 2043 lei, în condiţiile în care la începutul anului era în jur de 1500 lei. 

Economistul Mircea Coşea a vorbit despre acest subiect la România TV. 

"Din păcate, comparaţiile cu perioadele anterioare nu ne ajută, pentru că Robor este în legătură cu inflaţia. La data la care Robor era mic, şi inflaţia era mică. 

Vreau să vă spun că am o oarecare soluţie pe care vreau să o transmit celor care fug din această situaţie dificilă, a ratelor crescute. Există în România o instituţie pe care foarte puţină lume o ştie, care poate fi importantă în acest moment. Se numeşte Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar. Această instituţie care este formată din specialişti, avocaţi şi oameni care ştiu exact ce înseamnă negocierea cu băncile, este formată în România la cererea Uniunii Europene, este finanţată de către bănci, aşa că orice fel de relaţie cu această instituţie este gratuită. Oricine se poate adresa acestei instituţii pentru a fi ajutat să renegocieze creditele", a precizat profesorul Mircea Coşea. 

Legea dării în plată, soluţie pentru românii cărora le-au crescut ratele. Elena Cristian: Băncile sunt obligate

Elena Cristian, analist DC BUSINESS, spune că o soluţie pentru românii care se confruntă cu o creştere masivă a ratelor este chiar legea dării în plată. 

"În acest moment avem o creştere alarmantă a ROBOR, poate cea mai rapidă creştere a ROBOR de când există acest indice. Una dintre soluţii ar fi apelarea la legea dării în plată. Aceasta are un articol unde scrie aşa: dacă rata creşte cu 50%, băncile sunt obligate să reactualizeze contractele. 

Deci oamenii ar trebui să meargă la bancă, să încerce să discute cu băncile şi să încerce să îşi reactualizeze contractele, să obţină condiţii mai bune. Dar ştim cum se întâmplă asta, ştim cât de greu este să depui o notificare la bancă, să ţi se aprobe, pentru că vedem asta din trecerea de la ROBOR la IRCC. Şi aici este o poveste. Să nu credeţi că se întâmplă prea uşor, oamenii fac multe drumuri la bănci pentru asta, deşi există o lege care obligă băncile ca la o simplă solicitare să accepte asta.

IRCC-ul este o soluţie pe termen scurt şi mediu, este acel indice care se calculează la volumul de tranzacţii şi care în acest moment este mult mai favorabil. Ar trebui apelat la această soluţie în lipsa altora, pentru că amânarea ratelor cu 9 luni înseamnă o împovărare grea. E o situaţie disperată, îi înţeleg pe oameni. Nu s-a mai trecut prin aşa ceva de la acel franc elveţian şi de la acea situaţie care a dus la drame, sinucideri, etc", a declarat Elena Cristian la România TV. 

Românii nu mai au bani de rate şi se înghesuie la bănci. Cer trecerea de la ROBOR la IRCC. Adrian Vasilescu: E cea mai rapidă inflaţie din ultimii 40 de ani. Să nu scoatem din context

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, afirmă că inflaţia trebuie privită în context global, pentru că ea afectează toată lumea. 

"Important este, când discutăm asemenea chestiuni, să nu scoatem din context. Pentru că contextul este global. De la un capăt la altul al lumii, cunoaştem cea mai rapidă inflaţie, cea mai rapidă creştere a preţurilor din ultimii 40 de ani. Li se întâmplă şi americanilor, şi europenilor, li se întâmplă multor ţări. Nu putem să vorbim despre ce se petrece în România fără să nominalizăm acest context. Omenirea tot bifează crize, aşa se întâmplă de când lumea", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, întrebat ce părere are despre faptul că românii fac cereri la bănci să îşi schimbe dobânzile la credite, prin trecerea de la ROBOR la IRCC. 

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel