Ai probleme cu somnul? Care e cauza principală și cum o poți rezolva în doar 15 minute

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

La fel ca mâncarea, băutura și respirația, somnul este necesar pentru a supraviețui. Cu toate acestea, deși ar trebui să fie natural, instinctual și automat, uneori ne este foarte greu să obținem un somn de calitate.

Un specialist în somnologie a descoperit că „ucigașul' numărul 1 al somnului nu este social media sau o saltea incomodă, ci apariția diferitelor gânduri sâcâitoare sau ruminația. Aceasta este un factor care afectează somnul, deoarece îți menține mintea trează, mai ales în pat, când este întuneric și liniște.

Atenția ta este atrasă, din nou și din nou, de acel lucru care nu a mers bine sau de un regret. Gândurile și emoțiile negative sunt ceea ce neuroștiințele numesc „saliente” (n.r. ceva foarte evident, proeminent), deoarece sunt atât de vizibile și puternice.

Nu există un comutator magic care să oprească complet ruminația. Sarcina creierului este de a consolida informațiile și de a construi noi sinapse prin scoaterea la suprafață a momentelor și amintirilor, chiar și a lucrurilor mai puțin plăcute.

Cel mai bun moment pentru a depăși grijile este în timpul zilei, când sunt lucruri importante de făcut și nu există timp pentru a fi prins în bucle mentale ore în șir.

Potrivit CNBC, iată două modalități de a înlătura gândurile noaptea. Durează doar 15 minute:

Gândește-te la lucrurile mai puțin plăcute mai devreme

Rezervă-ți 15 minute la mijlocul sau la sfârșitul după-amiezii doar pentru tine. Asigură-te că nu te lași distras de nimic sau de altcineva. Odată ce cronometrul pornește, oferă-ți libertatea de a te îngrijora de câte un subiect pe rând. Gândește-te la ea ca la o listă de lucruri de făcut pe care o parcurgi unul câte unul, doar că ceea ce bifezi sunt subiectele pentru care simți cea mai mare anxietate.

Exersează „îngrijorarea constructivă”

Pe o foaie de hârtie, creează două coloane etichetate ca „Problemă” și „Soluție”. Fă o scurtă listă cu problemele curente cu care te confrunți. Concentrează-te în special asupra a ceea ce este probabil să îți tulbure gândurile în seara ce urmează.

La rubrica „Soluții”, propune unul sau doi pași pe care i-ai putea face pentru a aborda fiecare problemă. Scopul este de a trasa un plan pentru a începe cu pași realizabili pentru următoarea perioadă. Apoi împăturește hârtia, pune-o lângă patul tău și spune-ți: „Am un plan”.

Deși poate părea o prostie, doar simplu fapt că ți-ai consumat energia pe aceste planuri îți poate elibera mintea și nu te vei mai gândi la probleme noaptea, conform Avantaje.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel