Dorinţa de a asigura un somn ''perfect'' a condus la apariţia unei noi tulburări de somn, conform unui studiu citat joi de The Independent.
Numită ortosomnie - orto vine de la orthos, care înseamnă corect, iar somnie ' de la somn - această tulburare afectează persoanele care au dezvoltat o obsesie pentru rezultatele indicate de dispozitivele mobile de monitorizare a somnului şi a activităţilor fizice, potrivit concluziilor publicate în Journal of Clinical Sleep Medicine.
Utilizarea dispozitivelor portabile pentru monitorizarea somnului se extinde rapid şi oferă indivizilor ocazia să se angajeze în monitorizarea propriilor tipare de somn, notează cercetătorii. Însă, un număr din ce în ce mai mare de pacienţi caută tratament pentru perturbările de somn auto-diagnosticate, precum o durată insuficientă a perioadei de odihnă sau insomnia, ca urmare a perioadelor de somn superficial sau neliniştit indicate de accesoriile de monitorizare, se arată în studiu.
Bazându-se în exclusivitate pe datele prelevate cu ajutorul dispozitivelor de monitorizare, aceste persoane sunt convinse că suferă de o tulburare de somn, chiar dacă poate să nu fie cazul în realitate. Urmarea este că aceşti indivizi devin obsedaţi de dorinţa de a-şi asigura un somn perfect.
Cazuri studiate
Pentru a studia efectele dispozitivelor de monitorizare a somnului, pe care aproximativ 10% dintre americani le poartă în mod regulat, cercetătorii au analizat cazurile unor adulţi care au solicitat ajutor medical din cauza unor probleme auto-diagnosticate asociate somnului.
În unul dintre cazuri, un bărbat adult a solicitat ajutor medical pentru tratarea iritabilităţii, a dificultăţilor cognitive şi a oboselii, pe care le-a constatat după nopţile în care nu reuşise să doarmă opt ore după datele oferite de dispozitivul său de monitorizare a somnului. Şi în celelalte cazurile analizate, pacienţii îşi monitorizaseră somnul în fiecare noapte şi deveniseră îngrijoraţi din cauza perioadelor de somn neliniştit şi a deficienţei de somn.
În loc să se bazeze semnalele transmise de corpul lor la trezire, s-a constatat că pacienţii aveau mai multă încredere în datele furnizate de dispozitivele mobile. Este nevoie, însă, de aprofundarea studiilor, deoarece nu se cunoaşte dacă aceşti pacienţi manifestaseră tulburări de somn înainte a a-şi monitoriza perioadele de odihnă.
[citeste si]
Conform organizaţiei National Sleep Foundation din Statele Unite, în general, adulţii necesită între şapte şi nouă ore de somn pe noapte, în funcţie de o gamă largă de factori şi de starea fizică a fiecărui individ. Însă, persoanele care se trezesc odihnite şi energice au avut parte de un somn bun indiferent de datele pe care le indică aceste dispozitive mobile de monitorizare care, în loc să aibă o contribuţie pozitivă, pot duce la anxietate asociată somnului sau la perfecţionism, precizează sursa citată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu