Țara în care bisericile rămân deschise. Doar cei mai credincioşi merg la slujbe

9 martie: Sfinții 40 de mucenici. Ce marchează sărbătoarea populară a mucenicilor
9 martie: Sfinții 40 de mucenici. Ce marchează sărbătoarea populară a mucenicilor

Porțile bisericilor rămân deschise în această țară, iar credincioșii pot merge la slujbele oficiate în această perioadă. 

În Bulgaria bisericile rămân deschise. Cu măşti şi mănuşi de protecţie, câteva zeci de credincioşi bulgari s-au rugat pentru sănătate, duminică, de Florii, la catedrala Sfânta Nedelia din Sofia, într-una dintre puţinele ţări în care bisericile rămân deschise cu ocazia Sărbătorilor de Paşte, conform unui reportaj Reuters, scrie Agerpres. 

Dacă cei mai mulţi bulgari au rămas în case, de teama pandemiei de coronavirus, Spaska Gentcheva, o avocată în vârstă de 48 de ani, a declarat că este recunoscătoare pentru că i s-a permis să poată participa la slujba de Florii.

"Am luat o decizie în familia noastră. Un membru al familiei merge la biserică azi, iar ceilalţi stau acasă, respectând măsurile (împotriva coronavirusului)", a declarat ea pentru Reuters.

Ce măsuri au fost luate 

În cadrul eforturilor de a stopa răspândirea noului coronavirus, autorităţile de la Sofia au luat decizia de a închide şcolile, restaurantele şi barurile şi au interzis accesul în parcuri, precum şi circulaţia între oraşe. Până în prezent Bulgaria a raportat 669 de infecţii şi 28 de decese. Însă a permis accesul la biserici, spre deosebire de vecinele Grecia şi România, de asemenea ţări preponderent ortodoxe, notează Reuters. Aceleaşi reguli se vor aplica şi duminica viitoare când lumea ortodoxă sărbătoreşte Paştele.

Biserica Ortodoxă Bulgară a fost de acord să nu le împartă credincioşilor crenguţele binecuvântate de salcie, conform tradiţiei de Florii, şi s-a angajat să dezinfecteze locurile de rugăciune în mod regulat, în timp ce autorităţile de la Sofia au lansat apeluri către populaţie să rămână acasă.

Crenguţele de salcie sunt de obicei plasate în altarul bisericii, unde sunt binecuvântate de preoţi şi apoi sunt împărţite credincioşilor care le duc acasă şi le aşează la uşă sau la icoană pentru a fi protejaţi de rele.

Decizia a aprins o dezbatere intensă 

Decizia de a menţine bisericile deschise a aprins o dezbatere intensă pe site-urile de socializare în Bulgaria, în condiţiile în care numeroşi oameni merg la slujbele de Paşte fără a se duce la biserică în mod regulat şi în restul anului. Mulţi se tem că bisericile ar putea să devină focare de infecţie şi să-i pună în primejdie tocmai pe cei mai vulnerabili - bătrânii - periclitând eforturile colective de a stopa răspândirea bolii.

Bisericile din cea mai mare ţară ortodoxă, Rusia, au fost deschise duminică, dar Biserica Ortodoxă Rusă le-a cerut parohiilor din Moscova şi din regiunile învecinate să-şi închidă porţile dacă afluenţa de credincioşi este prea mare în Săptămâna Patimilor.

Pentru Martin Zhekov, un hairstylist din Sofia, prezenţa la biserică în Duminica Floriilor a fost o necesitate la care nu a putut să renunţe. "Biserica oferă mereu mângâiere, în special în aceste vremuri tulburi. Nimic nu mai e cum era şi nici nu va mai fi prea curând", a declarat el pentru Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel