"Aici este esența" în cazul morților suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Chirieac: Avem cadavrele pe masă și noi spunem că nu există nimic, că s-a respectat protocolul

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre cazul morților suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon.

"Au mai fost situaţii de acest gen pe plan internațional, la case mari - SUA, Marea Britanie, Germania - în care medici sau asistenți medicali au omorât pacienţi. Avem aceste cazuri. Dacă dăm o căutare pe internet, le găsim. Dar nu 22 de pacienţi în două zile! Este ca şi cum Poliția găseşte, în două zile, într-un parc din Capitală 20 de morţi şi ne spune: "Domnule, au murit acolo, aşa s-a întâmplat, nu este nicio problemă." 20 deodată!

Încerc să spun că noi avem corpul delict, această aberație statistică: 22 de morţi la Terapie Intensivă în două zile, între 4 şi 6 aprilie. Două organisme de control - Colegiul Medicilor şi Corpul de Control al Ministrului Sănătăţii - au fost acolo, au investigat şi nu au găsit nimic în neregulă.

"Sistemul de control nu a reuşit să descopere un "cancer"

Nu este vina nimănui, decât a societăţii româneşti că nu a reuşit să depisteze faptul că o doctoriţă are grave probleme, că numai un astfel de om în loc de 15 ml îi dă 1 ml pacientului şi moare. Omoară 22! Nu au găsit nimic deosebit! Noroc că, de data asta, un procuror înghite toate loviturile presei care îi spune: "Nu faci nimic." Omul, patru luni, investighează cum vedem în filme, le înregistrează pe doctoriţe, face ce trebuie să facă un procuror adevărat cu literă mare şi ne pune dovezile pe masă în acest moment. Dacă nu era presa să dea ca şoarecele la gaură, nu se întâmpla niciun fel de anchetă.

Tot sistemul de control al României, că este vorba despre medici sau despre magistraţi, - că nici CSM-ul nu este mai breaz din punctul ăsta de vedere - nu a reuşit să descopere, până la urmă, un "cancer", un medic care omoară pacienţii. Că nu am ce să fac, dacă e unul nebun şi ia o maşină şi intră în mulţime că i s-a părut lui că este o adunare de extratereştri, asta este. Nu vrem, nu se întâmplă... dar să conteşti, să nu îţi dai seama că doctoriţa aia nu era în regulă... Că un om normal nu poate să omoare alt om voit", a punctat Bogdan Chirieac, la Antena 3.

Vezi și:  Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon. Doctorița poreclită "Doamna cu coasa" ar fi decis cine era lăsat să moară (STENOGRAME) 

"Avem cadavrele pe masă şi noi spunem că nu există nimic, că s-a respectat protocolul"

"L-am auzit de domnul doctor (n.r. Radu Țincu), aflat în studioul dumneavoastră, care ne spune că, în unele cazuri, de la 15 ml se scade doza la 1 ml, că pacientul nu răspunde. Domnule, nu răspunde, dar nu au răspuns 22 de pacienți în două zile? Despre asta este vorba. Adică avem cadavrele pe masă şi noi spunem că nu există nimic, că s-a respectat protocolul european. Pe cuvânt! Unde ajungem cu chestiunea asta? Eu înţeleg că medicina trebuie să fie o castă, că sunt  oameni care salvează alţi oameni, este treaba lor din punctul ăsta de vedere, dar nu poţi să spui treaba asta şi să acoperi astfel de situaţii. Din punctul meu de vedere, doctoriţa aceea are o problemă gravă. Nu hotărăşti tu cine trăieşti şi cine moare", a mai spus analistul politic.

"Nu este vorba de protocolul medical. Cu toată dragostea! 22 de oameni! Terapia Intensivă este cumplită, este cea mai grea specialitate medicală. În fiecare zi, dacă un chirurg are viaţa omului în vârful bisturiului, cei de la Terapie Intensivă în fiecare clipă văd moartea la față - şi asistenţii şi infirmieri. Sunt 30 de asistenţi care au declarat: "Domnule, noi încercăm să le salvăm viaţa." Ce protocol medical? Pe cuvântul meu!", a mai spus Bogdan Chirieac.

Ce spunea protocolul

"Trebuie să vă spun că protocolul medical nu face decât să uniformizeze răspunsul medical pentru fiecare pacient şi să ştiţi că un pacient care are tensiunea 4 cu 3 cu 20 de ml de noradrenalină nu este un pacient tratat corespunzător. De aceea, protocolul spune că, atunci când tensiunea arterială rămâne la nivel extrem de redus în ciuda dozelor maximale de noradrenalină, trebuie căutate ale soluţii terapeutice. Protocolul le-ar fi indicat acestor doctoriţe ce ar trebui să facă pentru a putea creşte tensiunea arterială cu un alt medicament în afară de noradrenalină care era ineficient", a precizat Radu Tincu, la Antena 3.

Cât despre faptul că ce scriau doctoriţele în foile de observaţii şi indicaţiile pe care le dădeau asistentelor ar exista o mare diferenţă, medicul a mai spus: "Aici sunt de acord. Este un fals în actele respective, s-a falsificat foaia de observaţie, dacă există dovezi că ele indicau verbal anumite măsuri terapeutice şi ulterior ele nu erau consemnat în foaia de observaţie."

Vezi și:  Cazul Spitalului Pantelimon. Oana Zamfir, răbufnire: "Nu cred că medicii care îşi respectă jurământul şi meseria au de ce să se solidarizeze" 

"Aici este esența"

"Aţi spus esenţa. Dacă un pacient nu răspunde la noradrenalină, ştiţi dumneavoastră ce să îi daţi altceva, că e meseria dumneavoastră. Un pacient! 22 de pacienţi în două zile nu au răspuns la noradrenalină? Cum s-a întâmplat? Aici este esenţa", a subliniat Bogdan Chirieac.

"Faptul că aceste doctorițe lucrau la Terapie Intensivă şi faptul că nimănui nu i s-a părut ceva suspect este o vulnerabilitate crasă a sistemului. În medicină, sunt oameni extraordinari, care au vocaţie, pentru că medicina nu e o profesie, ci este o vocaţie, ai chemare de Sus (n.r. de la Dumnezeu). Problema este că statul, cu atâtea instituţii de control, nu poate să facă nimic", a concluzionat analistul politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel