Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) 'nu a observat nicio mină sau explozibil' pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare din Zaporojie, în sudul Ucrainei, a relatat vineri directorul general al agenţiei, Rafael Grossi, citat de France Presse.
Organismul de supraveghere nucleară al ONU a primit 'în sfârşit' acces în zonele centralei nucleare din Zaporojie (în sudul Ucrainei), aflată sub control rusesc, pe care îl solicitase pentru prima dată în urmă cu o lună, şi nu a găsit explozibili, a anunţat vineri agenţia într-un comunicat, scrie Reuters.
'Experţii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu au observat mine sau explozibili pe acoperişurile clădirilor reactoarelor Unităţii 3 şi Unităţii 4 şi halei turbinelor (...) după ce a primit acces ieri după-amiază (joi - n.r.)', a menționat AIEA.
'Salut vestea că experţilor AIEA li s-a acordat în sfârşit acces suplimentar la acest sit', a reacţionat şeful agenţiei ONU cu sediul la Viena, Rafael Grossi. Ucraina acuzase la începutul lunii iulie Moscova de pregătirea unei 'provocări' armate, afirmând că 'obiecte asemănătoare unor dispozitive explozive au fost plasate' pe acoperişurile reactoarelor 3 şi 4. La rândul său, Kremlinul avertizase cu privire la un posibil 'act subversiv' ucrainean cu 'consecinţe catastrofale'.
Experţii AIEA au avut joi după-amiază acces 'neîngrădit', în urma unor 'cereri repetate' la acoperişurile 'celor două reactoare şi au putut vedea clar şi acoperişurile camerelor turbinelor', a adăugat Grossi. Cu toate acestea, AIEA solicită în continuare acces la acoperişurile celorlalte 4 reactoare ale centralei. În faţa acuzaţiilor reciproce ale Kievului şi Moscovei, AIEA a solicitat un acces mai amplu pentru a 'verifica faptele pe teren' într-un mod 'independent şi obiectiv'.
Agenţia a insistat asupra importanţei de a avea acces 'în timp util' la toate zonele cu scopul de a controla respectarea deplină a protecţiei uzinei în condiţii de conflict armat.
'Reiterez apelul meu către toate părţile că trebuie să se abţină de la acţiuni care ar putea duce la un accident nuclear cu potenţiale consecinţe asupra sănătăţii publice şi a mediului', a adăugat Rafael Grossi. În acelaşi timp, AIEA a confirmat că 'minele observate pentru prima oară la 23 iulie într-o zonă tampon ocupată de ruşi se aflau tot acolo' marţi.
Potrivit agenţiei, acestea nu prezintă niciun pericol pentru securitatea instalaţiilor. Căzută în mâinile armatei ruse la 4 martie 2022, uzina din Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost vizată de tiruri şi a fost decuplată de la reţeaua electrică de mai multe ori, o situaţie precară care suscită temeri privind un accident nuclear major, scrie Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News