Autorităţile ruse au trimis specialişti în domeniul nuclear la centrala de la Zaporojie din sud-estul Ucrainei, a anunţat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit DPA.
Oficialii ucraineni au transmis AIEA ultimele informaţii despre centrala nucleară, care este sub control rusesc, dar operată în continuare de stafful ucrainean, a precizat într-un comunicat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi. Stafful ucrainean lucrează 'sub o presiunea incredibilă', potrivit oficialilor ucraineni, citaţi în comunicat.
Conform Ucrainei, opt reprezentanţi ai Rosenergoatom, o unitate a companiei nucleare ruse de stat Rosatom, au fost trimişi la centrală.
Ei ar fi cerut rapoarte zilnice de la conducerea centralei despre 'aspecte confidenţiale' ale funcţionării uzinei. Forţele ruse au ocupat centrala la 4 martie, iar Grossi şi-a exprimat îngrijorarea în mod repetat în legătură cu securitatea centralelor nucleare ale Ucrainei de la izbucnirea conflictului.
Trupele ruse au ocupat anterior şi fosta centrală nucleară de la Cernobâl, dar s-au retras la sfârşitul lunii martie. După retragere, au existat informaţii că unii soldaţi ruşi ar fi fost afectaţi de radiaţii în zonă. Contactul cu centrala de la Cernobâl a fost întrerupt timp de circa două luni.
Între timp, tehnicienii au actualizat sistemele de monitorizare şi au restabilit treptat transmis de la distanţă, a precizat AIEA. Ucraina are în prezent patru centrale nucleare care operează 15 unităţi, scrie Agerpres.
Administraţia SUA nu crede că există riscuri ca Rusia să utilizeze arme nucleare.
„Continuăm să monitorizăm capabilităţile nucleare ruse în fiecare zi cât se poate de bine şi nu considerăm că există riscul utilizării armelor nucleare, nici ameninţări pentru teritoriul NATO", a transmis, vineri, un oficial din cadrul Departamentului american al Apărării, sub protecţia anonimatului, potrivit agenţiei Reuters.
Preşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, joi, că Alianţa Nord-Atlantică nu este implicată într-un război prin intermediari cu Rusia în Ucraina şi a catalogat drept „iresponsabile” afirmaţiile oficialilor de la Moscova despre posibilitatea utilizării armelor nucleare. Rugat să comenteze afirmaţiile oficialilor ruşi despre faptul că în Ucraina are rol un război prin intermediari între NATO şi Rusia şi despre riscul unui război nuclear, Joseph Biden a declarat, într-o conferinţă de presă organizată joi după-amiază la Casa Albă, că acuzaţiile Moscovei sunt false.
„Nu sunt reale. Sunt preocupat, deoarece aceste lucruri arată disperarea simţită de Rusia din cauza eşecului major în legătură cu ceea ce susţinea iniţial că poate face. Cred că reflectă eşecul lor. Deci, în loc să spună că ucrainenii echipaţi cu unele capabilităţi de a opune rezistenţă forţelor ruse fac aceste lucruri, trebuie să le spună propriilor cetăţeni că Statele Unite şi toată Alianţa Nord-Atlantică sunt implicate în eliminarea trupelor ruse şi a tancurilor. În primul rând, este o scuză pentru eşecul lor, iar, în al doilea rând, dacă vorbesc serios, nu ar trebui să facă nimeni comentarii gratuite despre utilizarea armelor nucleare sau despre posibilitatea de a le folosi, este iresponsabil", a afirmat Joseph Biden. Vezi știrea inițială aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci