AIEA: Stocurile de uraniu ale Iranului depășesc limita acordului de 19 ori

Fotografie de la Petar Avramoski/ Pexels
Fotografie de la Petar Avramoski/ Pexels

Agenția Internațională pentru Energie Atomică: ”Nu putem garanta că programul este doar în scopuri pașnice”.
   

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că nu poate garanta caracterul pașnic al programului nuclear al Iranului, afirmând că ”nu s-au înregistrat progrese” în problema urmelor de material nuclear găsit în situri nedeclarate din Republica Islamică, scrie publicația Rainews.

Într-unul dintre rapoartele sale, AIEA a spus că ”nu poate oferi garanții că programul nuclear iranian este exclusiv pașnic”. Potrivit AIEA, stocurile de uraniu îmbogățit ale Iranului depășesc de 19 ori limitele permise de acordul nuclear din 2015. 

În raportul, care precede ședința consiliului guvernatorilor de săptămâna viitoare, șeful Națiunilor Unite, numărul unu al agenției ONU, Rafael Grossi, spune că este ”din ce în ce mai îngrijorat”. 

Documentul invită apoi Teheranul ”să-și îndeplinească obligațiile legale” și să colaboreze cât mai curând posibil. 

Întrebarea clarificărilor solicitate de la Iran cu privire la materialul nuclear găsit în situri nedeclarate este unul dintre principalele puncte asupra cărora negocierile începute în aprilie 2021 la Viena pentru relansarea acordului nuclear din 2015 (JCPOA) s-au blocat.

Teheranul continuă să ceară închiderea anchetei AIEA pentru a ajunge la un compromis cu interlocutorii săi direcți (Germania, Franța, Marea Britanie, China și Rusia), în timp ce Statele Unite participă indirect la negocierile din capitala Austriei.

Citește și:

Numeroase drone trimise Rusiei de Iran sunt defecte, afirmă SUA

'Avioane de transport ruse au îmbarcat echipament de drone pe un aerodrom din Iran şi au zburat apoi din Iran spre Rusia timp de mai multe zile în august', a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.

Operaţiunea 'face parte probabil din intenţiile Rusiei de a importa sute de drone iraniene de diverse tipuri', a subliniat el. 'Informaţiile noastre ne indică faptul că dronele din acest transfer au arătat deja numeroase deficienţe', a mai precizat generalul de brigadă, fără a aduce elemente suplimentare pentru a-şi susţine afirmaţia.

Forţele ruse, dar şi cele ucrainene au mobilizat şi pierdut numeroase drone de supraveghere şi de atac în cele şase luni de război. În special din cauza sancţiunilor internaţionale decise împotriva Moscovei, industria rusă are dificultăţi în a-şi produce propriile drone, potrivit generalului Ryder, explicând de ce apelează Rusia la Iran pentru a importa drone de tip Mohajer-6 şi Shahed.

Dronele ar urma să fie folosite de forţele ruse în Ucraina pentru misiuni de atac aer-sol, de luptă electronică şi de ţintire pe câmpul de luptă, scrie Agerpres.

Citește mai mult AICI.

Citește și:

Rusia a primit, prin intermediul Iranului, o misterioasă propunere de pace pentru războiul din Ucraina. Liderul european care ar fi trimis-o

Iranul a transmis Rusiei o așa-numită „inițiativă de pace” pentru a pune capăt războiului din Ucraina, propusă de un lider european.

În timpul unei conferințe de presă la Moscova, miercuri, alături de Serghei Lavrov, ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a confirmat că a predat propunerea europeană despre care spune că a fost dată președintelui iranian Ebrahim Raisi.

„Există idei care să ajute la stabilirea păcii și la oprirea luptei din Ucraina și am împărtășit aceste idei cu domnul Lavrov”, a spus Amirabdollahian.

El nu a numit liderul european din spatele inițiativei și nu a dezvăluit alte detalii, dar a spus că propunerea include puncte privind centrala nucleară Zaporizhzhia și prizonierii de război.

Recentul bombardament în jurul centralei din sud-estul Ucrainei a stârnit temeri cu privire la un posibil dezastru nuclear și a determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică să trimită experți pentru a vizita locul.

Macron ar fi trimis inițiativa

Site-ul de știri semi-oficial al Iranului ISNA a raportat miercuri că președintele francez Emmanuel Macron a fost liderul care a transmis mesajul către Teheran, dar niciun oficial nu a comentat această ipoteză.

Mohammad Jamshidi, adjunctul politic al președintelui iranian, a scris miercuri pe Twitter că Amirabdollahian are „o inițiativă de pace și un mesaj important” de la „un lider de top vest-european”.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel