Subiectul "bombei murdare" continuă să tulbure apele în Ucraina.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene "săptămâna aceasta", la cererea Kievului, potrivit unui comunicat, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o "bombă murdară", relatează AFP.
"Inspectorii vor efectua o verificare independentă (...) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear", a explicat joi directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi. El urmează să se adreseze după-amiază la New York în faţa Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise.
AIEA a anunţat la începutul acestei săptămâni o inspecţie "în zilele următoare", fără a da alte detalii.
Agenţia a reafirmat joi că a inspectat unul dintre cele două amplasamente "în urmă cu o lună", subliniind că "nicio activitate nucleară nedeclarată nu a fost găsită acolo".
Anterior, Vladimir Putin a cerut o misiune "cât mai curând posibil". Potrivit acestuia, Ucraina intenţionează să folosească o armă radioactivă "pentru a putea spune mai târziu că Rusia a fost cea care a lansat un atac nuclear".
O bombă radiologică sau "bombă murdară" constă din explozibili convenţionali înconjuraţi de materiale radioactive destinate să fie diseminate în praf în momentul exploziei, scrie Agerpres.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat, joi, că Moscova nu are nicio intenţie să folosească arme nucleare în Ucraina.
"Nu vedem nicio necesitate pentru acest lucru", a declarat Putin în cadrul unei conferinţe a experţilor în politică externă internaţională, adăugând: "Nu are niciun rost acest lucru, nici din punct de vedere politic şi nici militar."
Fără a oferi dovezi, el a repetat afirmaţiile Moscovei conform cărora Ucraina plănuieşte să detoneze o "bombă murdară" radioactivă, într-un atac sub steag fals, pentru a da vina pe Rusia. Ucraina a respins acuzaţia ca fiind neîntemeiată, iar aliaţii au catalogat-o drept "transparent falsă".
Putin a spus că Rusia cunoaşte centrele ucrainene care s-ar presupune că lucrează la acest proiect şi a afirmat - din nou, fără dovezi - că planul Kievului este de a impregna o rachetă cu deşeu radioactiv şi de a o arunca în aer, pentru a susţine că a fost vorba de un atac nuclear rusesc. Liderul rus a subliniat că obiectivul Kievului este de a izola politic Rusia şi de a forţa aliaţii acesteia să pună capăt oricărei cooperări cu Moscova, conform Rador.
Utilizarea fotografiei "a fost făcută necorespunzător şi fără aprobarea autorităţilor slovene", a declarat Dragan Barbutovski, consilier al biroului premierului Robert Golob.
Anterior, guvernul sloven a publicat o serie de tweet-uri în limba engleză în care denunţa faptul că "fotografia folosită de Ministerul rus de Externe pe Twitter" este "o fotografie a Agenţiei Slovene pentru Deşeuri Radioactive (ARAO)".
VEZI AICI ŞTIREA COMPLETĂ ŞI FOTOGRAFIA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News