Aioli este unul dintre cele mai comune sosuri spaniole.
Are originea în Catalonia, în nord-estul țării la graniță cu Franța, unde se prepară doar cu ulei de măsline, usturoi tocat și sare. În restul Spaniei, se prepară și cu ouă.
Numele aioli provine din cuvintele catalane care desemnează cele două ingrediente principale: all (usturoi), i (și) și oli (ulei). Sosul se face rapid, ușor și este foarte gustos.
Alimentele care pot înlocui cacao în deserturi și băuturi: utilizări și beneficii
Servește acest sos cu carne, pește sau legume sau uns pe pâine. O baghetă franțuzească este perfectă pentru asta.
Ingrediente pentru 5 porții:
căței de usturoi - 4 bucăți,
sare - 0,5 linguriță,
gălbenușuri - 2 bucăți,
ulei de măsline - 1 pahar,
suc de lămâie - 1,5 lingură.
Usturoiul se curăță și se toacă cu un cuțit. Pune usturoiul tocat într-un mojar mic, adaugă sare și pisează-l până obții o pastă. O alternativă care economisește timp este să folosești o presă bună pentru usturoi.
Sparge ouăle și separă gălbenușurile într-un castron mic. Transferă usturoiul în castronul cu gălbenușuri și amestecă-le bine pentru a le combina.
Toarnă, apoi, uleiul și cu un mixer de mână amestecă-le până obții un sos cremos. La final adaugă puțină zeama de lămâie, fără a opri mixerul, pentru ca sosul să rămână omogen.
Clătitele cu ceapă, o alternativă excelentă pentru micul dejun
Servește sosul cu pește, cu friptură, cu salată sau cu niște cartofi prăjiți crocanți. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu